O „poartă” pe Marte a fost fotografiată de roverul Curiosity

12 Mai 2022
O „poartă” pe Marte a fost fotografiată de roverul Curiosity

Forma dreptunghiulară a deschiderii poate surprinde. Dar este probabil o groapă săpată de fracturi în stâncă, scrie FranceInfo

Planeta Marte ascunde încă multe mistere, iar imaginile surprinse de dispozitivele trimise acolo nu încetează să uimească. Rover-ul Curiosity a publicat astfel o fotografie, sâmbătă, 7 mai, pe care este vizibilă o deschidere dreptunghiulară într-un perete, asemănătoare unei uși.

Unii vânători de extratereștri l-au văzut ca pe un acces făcut de o formă de viață inteligentă, care ar trăi în secret pe Marte sau ar fi trăit acolo cu mult timp în urmă. Dar realitatea pare mult mai puțin palpitantă. „Îmi pare rău, NASA nu a găsit o ușă secretă pe Marte”, scrie site-ul american de specialitate CNet .

Revista Ciel & Espace sugerează că acesta ar putea fi un semn al alunecărilor de teren care au avut loc după fracturile din stâncă. Pentru a-și susține ipoteza a publicat o fotografie care arată mai pe larg zona în cauză.

„Nu este o ușă „adevărată”, ci o ruptură în sedimentele zonei foarte variate”, a scris pe Twitter jurnalistul independent Eric Bottlaender, specialist în probleme spațiale.

Nu este prima dată când o imagine realizată de Curiosity a alimentat imaginația. În 2015, unii au văzut o lingură zburătoare pe planeta roșie. Este de fapt un ventifact, o rocă formată, lustruită și modelată prin eroziune, a explicat NASA.

Anterior, unii crezuseră că văd o șopârlă sau chiar o sandală în pozele făcute de rover. Aceste interpretări eronate, sunt ceea ce oamenii de știință numesc „pareidolie”, care rezultă din capacitatea creierului de a percepe forme familiare în orice obiect, precum animalele din nori sau chipul lui Isus pe un copac.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră