Michel Platini a fost arestat

18 Iun 2019 | scris de M.C.
Michel Platini a fost arestat Galerie foto (2)

Fostul mare fotbalist francez Michel Platini (63 de ani), fost preşedinte al UEFA şi fost căpitan al echipei de fotbal a Franţei, a fost arestat preventiv pentru corupţie în legătură cu dosarul organizării Cupei Mondiale din Qatar. Anunţul vine de la grupul francez de presă Mediapart.

Fostul numărul 10 al naţionalei Franţei, Platini a fost reţinut marţi, 18 iunie, aflându-se la Oficiul Anticorupţie al poliţiei judiciare (OCLCIFF) din Nanterre, în cadrul anchetei privind corupţia care a marcat organizarea Cupei Mondiale din 2022.

Acesta e acuzat că ar fi fost implicat în aranjarea voturilor care au desemnat țara-gazdă.

Platini a fost președintele UEFA din 2007 până în 2015 și, ca fotbalist, a câștigat de 3 ori Balonul de Aur.

Statul Qatar a primit dreptul de a organizat Campionatului Mondial din 2022 în decembrie 2010, decizia fiind urmată o serie de acuzații privind legalitatea ei.

În acest caz, există acuzații de corupție și luare de mită. 

La vremea respectivă, 24 de membri ai comitetului executiv al FIFA au preferat Qatarul altor ţări candidate, precum Australia, Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite. Parchetul încearcă să stabilească rolul jucat de Franţa şi reprezentanţii ai politici şi sportivi în această afacere.

Audierea are loc în cadrul anchetei ordonate de Parchetul Financiar Naţional (PNF), care ''vizează fapte prezumtive de corupţie activă şi pasivă comise de către persoane care nu îşi exercită o funcţie publică'', în cadrul atribuirii turneului din 2022 al Cupei Mondiale Qatarului.

În 2016, PNF deschisese o anchetă preliminară pentru ''corupţie privată'', ''asociere în scop criminal'', ''trafic de influenţă şi tăinuire de trafic de influenţă'' în legătură cu atribuirea CM 2022. Platini, care a recunoscut că a votat pentru Qatar la scrutinul atribuirii din 2 decembrie 2010, fusese deja audiat ca martor în decembrie 2017.

PNF este interesat, între altele, de întâlnirea organizată pe 23 noiembrie 2010 la Palatul Elysée, în prezenţa preşedintelui Nicolas Sarkozy, la care au luat parte Michel Platini, emirul Qatarului, Tamim Ben Hamad Al Thani, şeicul Hamad Ben Jassem, atunci prim-ministru şi ministru al afacerilor externe ale emiratului.

Alte stiri din Sport

Ultima oră