Descoperire medicală revoluționară: un simplu test de sânge va detecta boala Alzheimer

28 Dec 2022
Descoperire medicală revoluționară: un simplu test de sânge va detecta boala Alzheimer

Oamenii de știință au dezvoltat un test de sânge pentru a diagnostica boala Alzheimer fără a fi nevoie de imagistica cerebrală costisitoare sau de o puncție lombară dureroasă, în care o probă de lichid cefalorahidian (LCR) este extrasă din partea inferioară a spatelui. Dacă este validat, testul ar putea permite diagnosticarea mai rapidă a bolii, ceea ce înseamnă că terapiile ar putea fi inițiate mai devreme, conform The Guardian.

Alzheimer este cea mai comună formă de demență, dar diagnosticul rămâne o provocare – mai ales în stadiile incipiente ale bolii.

Orientările actuale recomandă detectarea a trei markeri diferiți: acumulări anormale de proteine ​​​​amiloid și tau, precum și neurodegenerarea - pierderea lentă și progresivă a celulelor neuronale în anumite regiuni ale creierului. Acest lucru se poate face printr-o combinație de imagistică cerebrală și analiză a LCR. Cu toate acestea, o puncție lombară poate fi dureroasă și oamenii pot avea dureri de cap sau dureri de spate după procedură, în timp ce imagistica cerebrală este costisitoare și durează mult timp pentru a fi programată.

Profesorul Thomas Karikari de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, care a fost implicat în studiu, a declarat: „Mulți pacienți, chiar și în SUA, nu au acces la scanere RMN și PET. Accesibilitatea este o problemă majoră.”

Dezvoltarea unui test de sânge fiabil ar fi un pas important înainte. „Un test de sânge este mai ieftin, mai sigur și mai ușor de administrat și poate îmbunătăți încrederea clinică în diagnosticarea bolii Alzheimer și selectarea participanților pentru studiile clinice și monitorizarea bolii”, a spus Karikari.

Deși testele de sânge actuale pot detecta cu precizie anomalii ale proteinelor amiloid și tau, detectarea markerilor de afectare a celulelor nervoase care sunt specifici creierului a fost mai dificilă. Karikari și colegii săi din întreaga lume s-au concentrat pe dezvoltarea unui test de sânge pe bază de anticorpi care să detecteze o anumită formă de proteină tau numită tau derivată din creier, care este specifică bolii Alzheimer.

Ei l-au testat pe 600 de pacienți în diferite stadii ale bolii Alzheimer și au descoperit că nivelurile de proteină se corelează bine cu nivelurile de tau din LCR și ar putea distinge în mod fiabil Alzheimer de alte boli neurodegenerative. Nivelurile de proteine ​​au corespuns, de asemenea, îndeaproape cu severitatea plăcilor de amiloid și a încurcăturilor tau din țesutul cerebral de la persoanele care au murit cu Alzheimer. Cercetarea a fost publicată în revista Brain.

Următorul pas va fi validarea testului la o gamă mai largă de pacienți, inclusiv cei din medii rasiale și etnice variate și cei care suferă de diferite stadii de pierdere a memoriei sau alte simptome potențiale de demență.

Karikari speră, de asemenea, că monitorizarea nivelurilor de tau derivat din creier în sânge ar putea îmbunătăți proiectarea studiilor clinice pentru tratamentele pentru Alzheimer.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră