"Je t'aime...moi non plus"-imnul liceenilor de pe vremuri

18 Mai 2016 | scris de Gheorghe Voicu

La ceaiurile de sâmbăta seara din Romania anilor 70 melodia forte era Je t'aime...moi non plus.Melodia ascultată cu patimă la magnetofoanele epocii:Kashtan, Mayak şi-la cei mai înstariti-Grundig.

Faimosul cântec compus de Serge Gainsbourg şi interpretat de Serge şi iubita lui,actrişa şi cântăreaţa Jane Birkin, devenise o melodie cult pentru adolescenţii acelor ani:asa se face sex. Probabil că mulţi liceeni îşi incheiau “ceaiurile” de o noapte cu gândul la Jane Birkin.

Iar Jane Birkin,englezoaica mutată în Franţa,cântăreaţă si actriţă,muză şi iubită a lui Gainsbourg a devenit celebră prin aceasta melodie. Ca actriţă , a lucrat cu Jacques Rivette şi Agnes Varda, are şi o apariţie -este blonda-în Blow-up-ul lui Michelangelo Antonioni dar şi in Piscina lui Jacques Deray-merită sa vedeti acest film, e de neratat.

Gainsbourg,rus la origine, parinţii lui au emigrat in Franta alungaţi de Revoluţia din Octombrie. A fost o figură carismatica a epocii,poet,compozitor, actor şi regizor.

Numai femei frumoase în viata lui şi ca să vă faceţi o idee, a părăsit-o pe Brigidte Bardot pentru Jane Birkin.

Când a murit,în 1991, Francois Mitterand l-a comparat cu Baudelaire şi Apolinaire, Mda,nici chiar aşa, dar ascultaţi-i muzica şi o sa va îmbătaţi cu o picatură tare de tandreţe franţuzeasca.

Exact ca atunci când spui Je t'aime...

 

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră