Catastrofă ţinută la secret. Înregistrări originale ale unor cântăreţi celebri, pierdute definitiv

27 Iun 2019 | scris de A.V
Catastrofă ţinută la secret. Înregistrări originale ale unor cântăreţi celebri, pierdute definitiv

Cântăreața americană Sheryl Crow spune că toate înregistrările sale muzicale originale, precum și copiile de rezervă au dispărut în incendiul care a distrus un depozit din Los Angeles al casei de discuri Universal Music la 1 iunie 2008.

Sheryl Crow spune că este vorba despre albume precum „Tuesday Night Music Club” și „The Globe Sessions” și că a descoperit că acestea au fost distruse după ce i-a fost menționat numele într-un articol publicat de The New York Times.

Cântăreața a declarat pentru BBC că nu înțelege cum acel depozit nu a fost dotat cu stingătoare de incendiu și nici de ce copiile de rezervă au fost stocate împreună cu înregistrările originale.

Crow, care a avut șapte albume clasate pe primele poziții din topurile muzicale americane între anii 1995 - 2008, este primul artist care confirmă faptul că i-au fost distruse înregistrările originale în acel incendiu, de la apariția articolului din The New York Times, în urmă cu două săptămâni.

Articolul arăta că înregistrări audio originale ale unor nume mari din lumea muzicii, de la Louis Armstrong și Judy Garland la Ray Charles, Aretha Franklin, Chuck Berry, Janet Jackson, Nirvana, Eminem, Tom Petty și 50 Cent, au fost distruse.

În incendiu au fost distruse mai multe clădiri ale companiei Universal, dar și înregistrările originale depozitate într-o arhivă a Universal Music Group, iar informația privind uriașa pierdere a fost mult timp ținută secretă, potrivit publicației new-york-eze.

Într-un raport confidențial din 2009, Universal Music estima că au fost pierdute atunci aproximativ 500.000 de piese.

Săptămâna trecută, reprezentanții muzicienilor Steve Earle şi din trupele Soundgarden şi Hole, precum şi ai moştenitorilor regretaţilor artişti Tupac Shakur și Tom Petty au dat în judecată Universal Music.

Potrivit documentelor depuse în instanţă, reclamanţii cer 50% din orice sumă obţinută de la companiile de asigurări de Universal Music în urma pierderii înregistrărilor originale, precum şi alte daune.

Reclamanții reproșează companiei Universal că a depozitat înregistrările în condiții improprii și că nu i-a informat despre gravitatea pierderilor imediat după incendiu.

În 2009, într-un proces intentat de Universal Music companiei NBC, casa de discuri susţinea că a avut pierderi în urma incendiului de 150 de milioane de dolari. Procesul a avut loc în contextul în care depozitul fusese închiriat de Universal de la compania NBC.

Într-un comunicat emis după apariția articolului din NY Times, compania Universal a calificat incidentul drept „profund de nefericit”.

Reprezentanții companiei au adăugat, însă, că articolul din The New York Times conține „numeroase erori, afirmații înșelătoare și arată o neînțelegere fundamentală a consecințelor incidentului”.

Publicația americană a mai scris că s-au făcut eforturi mari pentru ca informațiile despre aceste pierderi să nu fie făcute publice.

CREDIT FOTO: JIM SMEAL/BEI/SHUTTERSTOCK

Alte stiri din Muzica

Ultima oră