Un om de ştiinţă australian cere să fie eutanasiat în Elveţia

01 Mai 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Un om de ştiinţă australian cere să fie eutanasiat în Elveţia

Suporterii australieni ai eutanasiei voluntare se tem că medicii vor încerca să împiedice un om de știință în vârstă de 104 de ani să zboare în Elveția săptămâna aceasta pentru a-şi pune pune capăt zilelor, asistat legal, relatează washingtonpost.com.

Renumitul profesor David Goodall a făcut aranjamente pentru a călători în orașul elvețian Basel, unde o clinică i-a aprobat cererea de eutanasiere, a anunțat marți Australian Broadcasting Corporation.

Goodall, un cercetătoronorific la Universitatea Edith Cowan din Perth, nu suferă de o boală terminală, ci doreşte eutanasia voluntară -  ilegală în Australia - deoarece calitatea vieții i s-a deteriorat.

Activistul Philip Nitschke, de la Agenția australiană de voluntariat pentru eutanasiere, a declarat marți că se teme că medicii din Perth se vor opune planului lui Goodall de a călători în Elveţia, deoarece starea lui nu este suficient de gravă pentru a fi eutanasiat.

Nitschke a spus că Goodall a fost spitalizat la începutul acestui an după ce s-a rănit în cădere, într-o tentativă eșuată de sinucidere. "Medicii au început să spună:" Vorbește despre sfârşitul său, dar nu este nimic în neregulă cu el, deci reprezintă un pericol pentru sine", a spus Nitschke.

El a mai spus că Goodall și fiica sa, Karen Goodall-Smith, sunt îngrijorați de faptul că medicii care l-au tratat vor susţine că profesorul nu este apt să zboare cu avionul pentru a-i bloca planul de a călători în Elveția.

"Nu știu dacă fac ceva pentru a încerca să-l oprească. Nu știu dacă vor avea succes sau dacă este doar o amenințare ", a spus Nitschke. 

El a mai spus că fiica sa a făcut eforturi pentru a-şi scoate tatăl din spital după ce a încercat să se sinucidă, inclusiv făcând o reevaluare psihiatrică independentă. ABC a relatat că Goodall a încercat să se sinucidă de mai multe ori în ultimele 12 luni, dar fără rezultat.

Nitschke a spus că Goodall era foarte dornic să plece din Australia, după experiența recentă din spital. "Pornind de la asta, a spus:" Gata - acum este momentul să mor ", a povestit activistul.

Goodall a ţinut prima pagină a ziarelor în 2016, când, la vârsta de 102 de ani, universitatea i-a ordonat să elibereze biroul, spunând că este un pericol pentru el însuși. El a contestat decizia și, cu sprijinul opiniei publice, a câştigat.

Într-un interviu recent, Goodall a spus că dorinţa sa de a fi eutanasiat are sprijinul deplin al familiei şi speră că şi alţii îl vor înţelege. "Am 104 de ani, deci nu mi-a mai rămas mult timp", a declarat el pentru ABC. "S-ar putea ca starea mea de sănătatea mea să se înrăutățească, făcându-mă tot mai nefericit ", a adăugat profesorul.

Eutanasia este ilegală în Australia la nivel național, deși unele state și teritorii ale țării au adoptat legi privind această practică. Nitschke a condus o campanie de succes pentru legalizarea eutanasierii în teritoriile de Nord din Australia în 1995, însă a fost scoasă din afara legii de legislația federală în 1997.

Statul Victoria a adoptat un proiect de lege care să permite eutanasia, însă nu va intra în vigoare până la mijlocul anului 2019. O anchetă parlamentară australiană în această chestiune urmează să-și prezinte concluziile în luna august.

Sursa foto: independent.co.uk

Alte stiri din Life style

Ultima oră