Ada Solomon a câștigat Premiul CEI la Festivalul de Film de la Trieste

29 Ian 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Ada Solomon a câștigat Premiul CEI la Festivalul de Film de la Trieste Galerie foto (2)

Producătoarea româncă Ada Solomon este câștigătoarea premiului Inițiativei Central Europene (CEI) de la Festivalul de Film de la Triste.

Premiul este în valoare de 3.000 de euro, se arată într-un comunicat al CEI postat pe site-ul organizației. El i-a fost înmânat Adei Solomon de către Barbara Fabro, senior executive officer la CEI, însărcinată cu relațiile culturale și mass-media.

Cu o experienţă de peste 20 de ani în industria filmului, peliculele produse de Ada Solomon au primit numeroase distincţii în cele mai prestigioase evenimente de gen, precum cele de la Locarno, Sundance şi Berlin. 

Ada Solomon este producătorul lungmetrajului ”Poziţia copilului” (2013) în regia lui Călin Peter Netzer, primul film românesc recompensat cu Ursul de Aur la Berlin.

După cum a subliniat și juriul de la Trieste, ”Ada Solomon s-a remarcat printre cei mai importanți producători din România actuală, sprijinind tineri autori, în special pe Radu Jude, căruia i-a produs întreaga filmografie și arătând o atenție specială memoriei istorice și genului ”reality cinema”.

Ada Solomon este femeia care a devenit o referință pentru Noua Cinematografie românească și pentru coproducțiile internaționale”.
În 2013, Ada Solomon a fost laureata premiului Eurimages pentru coproducţie, o distincţie oferită de Academia Europeană de Film care recunoaşte rolul decisiv al coproducţiilor în industria cinematografică din Europa.

În 2014, a lucrat la coproducţia ”Toni Erdmann”, regizată de Maren Ade, filmată România şi nominalizată la Oscar 2017 la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”, reamintește news.ro.

Inițiativa Central Europeană, prin Fondul său de Cooperare, este unul dintre sponsorii Festivalului de Film de la Trieste, cel mai important punct de întâlnire cu cinematografia din Europa Centrală și de Est, din Italia, care oferă o retrospectivă unică a producției cinematografice din regiunea acoperită de CEI.

Inițiativa Central Europeană este un forum de cooperare regională în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, numărând 18 state membre, printre care și România.

 

Alte stiri din Film

Ultima oră