Zelensky promite victoria și cere lumii să ajute Kievul să învingă „răul rusesc”

03 Mar 2024
Zelensky promite victoria și cere lumii să ajute Kievul să învingă „răul rusesc”

„Trebuie să câștigăm acest război”: Zelensky promite victoria în timp ce numărul morților din bombardamentele de la Odesa crește la cel puțin 12, inclusiv cinci copii. El a cerut duminică lumii să ajute Kievul să învingă „răul rusesc”, scrie France24

O dronă rusă a lovit sâmbătă dimineața devreme un bloc de apartamente din orașul-port din sud Odesa, distrugând parțial mai multe etaje și lăsând mai mult de o duzină de oameni sub dărâmături.

Atacul a ucis cel puțin cinci copii, inclusiv doi bebeluși de mai puțin de un an, potrivit declarațiilor lui Zelensky și guvernatorului regional.

„Mark, care nu avea nici măcar trei ani, Yelyzaveta, opt luni, și Timofey, patru luni”, a spus Zelensky, numind cele mai tinere victime ale grevei într-o postare pe Telegram.

„Copiii ucraineni sunt țintele militare ale Rusiei”, a spus el.

Salvatorii încă scoteau cadavre din dărâmături duminică seara, la mai bine de 36 de ore de la grevă.

Zelensky a rugat sâmbătă aliații occidentali ai Kievului să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană, deoarece Rusia continuă să lovească Ucraina cu drone, rachete și foc de artilerie în al treilea an de război.

Kievul este în prezent în defensivă, Rusia având câștiguri recente pe câmpul de luptă din prima linie.

Zelensky a declarat că 215 de intervenții de urgență au luat parte la o operațiune de căutare și salvare în curs de desfășurare la Odesa .

Deoarece întârzierile aduse unui pachet crucial de ajutor de 60 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite au făcut ca Kievul să se confrunte cu deficit de muniție , Zelensky a spus că atacul a arătat importanța sprijinirii Ucrainei.

„Trebuie să câștigăm acest război”, a spus el duminică.

„Fiecare pierdere a Rusiei pe front este răspunsul țării noastre la teroarea rusă. Lumea trebuie să răspundă la fiecare manifestare a răului rusesc și să respingă acțiunile Rusiei”.

Corpurile strânse împreună 

Nu a existat niciun comentariu de la Moscova cu privire la atac. Rusia neagă că a vizat civili în ciuda dovezilor excesive că atacurile rusești asupra zonelor rezidențiale și Națiunile Unite au verificat cel puțin 10.000 de morți civili de când Rusia a invadat în februarie 2022.

Serviciile de urgență ucrainene au spus că au găsit trupurile unor familii strânse împreună, în timp ce cercetau dărâmăturile duminică.

"O mamă a încercat să-și acopere copilul de opt luni cu corpul ei. Au fost găsiți într-o îmbrățișare strânsă", a spus agenția pe Telegram.

Guvernatorul Odesei, Oleg Kiper, a declarat că trupurile unui frate și ale unei surori, în vârstă de 10 și opt ani, au fost găsite împreună în moloz duminică seara.

Ministerul de Interne al Ucrainei a raportat separat un deces și trei persoane rănite în regiunea de sud Herson, în timp ce poliția a declarat că un atac aerian asupra unui cartier rezidențial din Kurakhove, un oraș din estul regiunii Donețk, a rănit 16 persoane.

Bloggerii militari ruși au raportat, de asemenea, o tentativă de atac masiv ucrainean cu drone în peninsula anexată Crimeea peste noapte.

Moscova a declarat că a doborât 38 de drone ucrainene, în timp ce canalul Rybar Telegram, apropiat de forțele armate ale Rusiei, a declarat că una a lovit o conductă la un depozit de petrol care era ținta presupusă a atacului.

Kievul a lovit mai multe instalații petroliere rusești în ultimele luni, ceea ce a numit o răzbunare echitabilă pentru atacurile Moscovei asupra rețelei electrice a Ucrainei.

„Războiul informațional” 

Un înalt comandant ucrainean a acuzat, de asemenea, forțele ruse că au aruncat explozibili care conțin o substanță chimică nespecificată peste câmpul de luptă și a spus că situația de pe front este „complicată, dar sub control”.

Între timp, consecințele unei înregistrări audio scurse de oficiali militari germani păreau să deterioreze relațiile dintre Moscova și Berlin duminică.

O înregistrare de 38 de minute a ofițerilor germani care discută despre posibila utilizare a rachetelor Taurus de fabricație germană de către Ucraina și impactul potențial al acestora a fost postată vineri seara pe rețelele de socializare ruse.

Rusia a cerut o explicație de la Berlin.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că Moscova „folosește această înregistrare pentru a ne destabiliza și a provoca neliniște”, adăugând că „spera că Putin nu va reuși”.

„Face parte dintr-un război informațional pe care Putin îl duce”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră