VIDEO: Imagini dramatice din Japonia, lovită de inundaţii. Sute de tone de apă contaminată au ajuns în ocean

10 Sep 2015
VIDEO: Imagini dramatice din Japonia, lovită de inundaţii. Sute de tone de apă contaminată au ajuns în ocean
Zeci de mii de persoane au fost evacuate joi din case, în Japonia, din cauza inundaţiilor provocate de ploile torenţiale aduse de taifunul Etau. Ploile abundente au provocat deversarea în ocean a apei contaminate de la centrala nucleară de la Fukushima, scrie news.discovery.com. Zeci de persoane au fost rănite.

"Nu am mai avut astfel de ploi torenţiale până acum. Pericolul este iminent", a declarat meteorologul Takuya Deshimaru într-o conferinţă de presă convocată de urgenţă. Agenţia meteorologică japoneză a lansat avertismente speciale pentru prefecturile Tochigi şi Ibaraki la nord de Tokyo, îndemnând la vigilenţă din cauza alunecărilor de teren şi a inundaţiilor.

Taifunul Etau, care a lovit miercuri Japonia, s-a mutat în Marea Japoniei, dar ploile abundente care au început luni seara, au continuat să cadă.  Ca urmare, în anumite zone din prefectura Tochigi nivelul apei a ajuns la 60 de cm.  

Ploile torenţiale au fost atât de puternice încât au agravat problemele apei contaminate de la centrala nucleară Fukushima, suprasolicitând pompele de evacuare, după cum a declarat un purtător de cuvânt  al operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO). El a adăugat că sute de tone de apă contaminată au ajuns în ocean. 

TEPCO deţine volume uriaşe de apă folosită pentru răcirea reactoarelor care au fost închise după tsunami-ul care a lovit Japonia în 2011.

Autorităţile din Tochigi au ordonat evacuarea a peste 90.000 de persoane, în timp ce alte 116.000 au fost sfătuite să-şi părăsească locuinţele, conform postului public NHK. În prefectura 
Ibaraki cel puţin 20.000 urmează să fie evacuate de teama inundaţiilor. Premierul nipon Shinzo Abe a spus că guvernul se află în alertă maximă.

"Guvernul va face tot ce îi stă în putinţă pentru a face faţă dezastrului, având ca prorioritate principală vieţile oamenilor",  a declarat Abe. Observatorul meteorologic din Tochigi a informat că râul Kinugawa, care trece şi prin Ibaraki, s-a revărsat joi dimineaţă.  În oraşul Kanuma, prefectura Tochigi, un responsabil local a afirmat că sunt în căutarea unei persoane dispărute, despre care se crede că ar fi fost înghiţită de alunecările de teren. 

"Nu cunoaştem detalii despre această persoană încă", a spus acesta. NHK a relatat că ar fi vorba despre o femeie a cărei casă a fost distrusă de alunecările de teren şi al cărei soţ a fost salvat imediat.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră