Unde dai şi unde crapă Brexit. Zborurile UE-Marea Britanie nu vor fi garantate, după martie 2019

19 Oct 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Unde dai şi unde crapă Brexit. Zborurile UE-Marea Britanie nu vor fi garantate, după martie 2019

Divorţul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, Brexit, este încă în discuţie, adică termenii în care se va produce. Ca în viaţa reală, la partaj. Există diverse variante luate în calcul, inclusiv cele cu scenarii foarte pesimiste, în care termenii despărţirii să fie foarte duri sau chiar să eşueze negocierile. Una dintre variantele pesimiste ia în calcul o posibilă afectare a zborurilor dintre UE şi Marea Britanie!

Liniile aeriene britanice se pregătesc să-și avertizeze clienții din primăvara viitoare că zborurile dintre Marea Britanie și statele membre ale Uniunii Europene ar putea să fie anulate după Brexit în marte 2019 și ca atare e posibil ca aceștia să nu primească despăgubiri. Cel puţin aceasta este ideea dată publicităţii de cotidianul britanic The Times.

Aceste linii aeriene ar urma să ramburseze costul biletelor pe zborurile anulate după martie 2019, dar nu și alte costuri pe care ar trebui să le achite potrivit legislației UE actualmente în vigoare în Marea Britanie.

Liniile aeriene britanice au drepturi de zbor către și dinspre localități din UE în temeiul reglementărilor europene care vor înceta să funcționeze dacă Marea Britanie nu negociază un acord în acest sens.

Compania Ryanair, cu sediul în Republica Irlanda, a avertizat că-și va anula zborurile dintre Marea Britanie și UE după martie 2019 în lipsa unui acord negociat între cele două părți.

Ryanair a avertizat, potrivit cotidianului The Times, că liniile aeriene din Germania și Franța fac un efort concertat de lobby la Bruxelles în vederea perturbării a zborurilor dintre Marea Britanie și cele 27 de state ce rămân în UE.

Majoritatea liniilor aeriene pun în vânzare biletele de zbor cu un an înainte, dar deja companiile de turism au început să introducă condiții mai stricte la ofertele de vacanțe în statele UE puse în vâzare. 

Săptămâna trecută, ministrul britanic al finanțelor, Philip Hammond, a declarat în cadrul unei audieri în parlament că teoretic e posibil ca zborurile dintre UK și UE sa fie anulate în lipsa unui acord privind Brexit.

Hammond a fost un susținător al rămânerii Marii Britanii în UE, dar colegul său de cabinet, ministrul transporturilor Chris Grayling, cunoscut ca un eurosceptic, a declarat în fața aceluiași comitet parlamentar că o astfel de ipoteză privind"" zborurile înspre și dinspre UE ar fi "de neconceput".

Companiile aeriene nu au fost deloc liniștite de asigurările date de Grayling.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră