Mulţi britanici au cerut cetățenie germană în 2016, din cauza BREXIT-ului

13 Iun 2017
Mulţi britanici au cerut cetățenie germană în 2016, din cauza BREXIT-ului

Pare uşor fantezistă ştirea, dar nu este. Îngrijorările privind consecinţele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, BREXIT, i-au determinat pe mulţi dintre cetăţenii britanici să ceară cetăţenie germană. 

Numărul de britanici care au devenit cetățeni germani a crescut puternic în 2016, cu 361%, potrivit Biroului Federal de Statistică, pe fondul temerilor că, după votul în favoarea Brexit-ului, le va fi mai greu pe viitor să locuiască și să muncească în Uniunea Europeană (UE), potrivit The Guardian.

Iniţial, s-a vorbit despre intenţia unor evrei britanici de a dobândi cetăţenia germană, din cauza Brexit. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, mii de familii germane de origine evreiască, persecutate de regimul nazist, au ales exilul în Marea Britanie. La o scară mai mică, şi din motive incomparabile azi, Brexit a motivat mulţi dintre evreii britanici sau pe descendenţii lor să vrea să se întoarcă, cerând redobândirea cetăţeniei germane, la care fuseseră constrânşi să renunţe.

Acum însă statisticile arată ceva în plus. 

În total, 2.865 de britanici au obținut cetățenia germană anul trecut, anunță Biroul Federal german de Statistică. Această creștere este posibil să fie mai mare anul acesta, în condițiile în care este nevoie de câteva luni pentru a obține un pașaport german, scrie The Guardian.

'Legătura cu Brexit-ul pare clară', susține Biroul Federal de Statistică.

Unii britanici ar putea fi îngrijorați de faptul că Marea Britanie va avea parte de un Brexit dur, ce va presupune scoaterea țării de pe piața comună și limitarea libertății de mișcare pe teritoriul blocului comunitar.

Biroul Federal de Statistică informează că în total 110.400 de străini au solicitat cetățenie germană anul trecut, o creștere cu 2,9 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, cu cea mai mare creștere în rândul britanicilor.

Cel mai mare grup de oameni care au primit cetățenie germană vine din Turcia, chiar dacă numărul lor total, de 16.290 de persoane, este în scădere cu 17,3 puncte procentuale comparativ cu anul trecut.

De asemenea, au obținut cetățenia germană 6.632 de polonezi, o creștere cu 11,3 puncte procentuale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră