Un europarlamentar german calcă pe nervi pe toată lumea: Să nu încurc pe nimeni, votez ba DA, ba NU!

16 Aug 2015
Un europarlamentar german calcă pe nervi pe toată lumea: Să nu încurc pe nimeni, votez ba DA, ba NU!
 Încasează 160.000 de euro pe an, însă singurul său obiectiv este să își bată joc de Parlamentul European, instituția europeană care îl remunerează.

Comicul german Martin Sonneborn ocupă din 2014 un fotoliu în Parlamentul European, însă refuză efectiv orice activitate în cadrul acestuia.

Dintr-o analiză a cercetătorului politic Karsten Grabow, citată de revista germană Focus, Sonnenborn are o prezență de sub 50% la locul de muncă. El justifică atitudinea sa prin faptul că tot ce se întâmplă acolo i se pare plictisor.

Într-un an de zile a luat doar două ori cuvântul, iar prezența sa în comisia pentru cultură și educație unde a fost repartizat este de sub 18%.

Comicul a fost ales din partea formațiunii politice “Die Partei” (Partidul). “El refuză orice colaborare și aduce deservicii de imagine Parlamentului”, consideră Grabow, în raportul său.

Situația pare să îl irite la culme pe unul dintre liderii CDU, Elmar Brok, membru al Parlamentului European încă din 1980.

Camerele video al televiziunilor acreditate la PE au surprins o întâlnire între cei doi pe holurile PE, unde Brok i-ar fi strigat că este “un ticălos, incapabil de ceva”.

“Consider că este foarte grav când cineva încearcă să își bată joc de Parlamentul European. Sonneborn a fost ales și încasează bani pentru activitarea de parlamentar, de aceea este de datoria sa să aibă o contribuție pozitivă”, a comentat Brok, pentru Focus.

Chiar dacă încasează 160.000 de euro anual, comicul și-a construit întreaga campanie electorală pe ideea că ”Uniunea Europeană și Parlamentul European sunt o prostie”. Pentru această convingere a primit votul a 184.709 alegători germani.

Succesul său a fost facilitat prin decizia Curții Constituționale a Germaniei de a anula pragul electoral pentru partidele mici.

“Nu pot să tolerez ca cineva să își subvenționeze activitatea de comediant pe această cale. El trebuie să se apuce să lucreze cum o fac și ceilalți. Să citească dosare, să întocmească rapoarte și să elaboreze soluții constructive.

Nu va avea parte de o postare amuzantă pe Twitter în fiecare zi, însă aceasta este munca unui europarlamentar. Dacă nu vrea să facă asta, atunci să își dea demisia. Nu se poate să primești bani pentru nimic și să mai și blochezi un loc”, a adăugat Brok.

Sonneborg respinge acuzațiile și susține că nu a greșit cu nimic. “Banii care mi se cuvin sunt o dovadă pentru oamenii tineri ce tâmpenie este Uniunea Europeană. Ea costă în fiecare an 135 de miliarde euro. Banii pe care îi primesc eu de la Bruxelles sunt o investiție bună. Ca să nu stric nimic, eu votez alternativ cu Da și Nu.

Mă îndoiesc că o să stau până la finalul mandatului meu. La un moment dat își pierde totul farmecul și devine plictisitor. Obiectivul meu este să rămân mai mult decât șeful meu, președintele Parlamentului European, Martin Schulz”, a răspuns Sonneborn în nota caracteristică, pentru Handelsblatt.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră