UE nu recunoaște votul rusesc în teritoriile ucrainene ocupate

18 Mar 2024
UE nu recunoaște votul rusesc în teritoriile ucrainene ocupate

„Uniunea Europeană condamnă ferm organizarea ilegală a așa-ziselor „alegeri” în teritoriile Ucrainei ocupate temporar de Rusia : Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, precum și în părți din Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Herson" a declarat de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, într-un comunicat din partea UE, scrie La Repubblica

„Așa-numitele „alegeri” din aceste teritorii reprezintă încă o încălcare vădită de către Rusia a dreptului internațional, inclusiv a Cartei Națiunilor Unite, și a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Referindu-ne la cele două rezoluții ale Adunării Generale a Națiunilor Unite. în 12 octombrie 2022 și 27 martie 2014, îndemnăm Rusia să respecte granițele și suveranitatea Ucrainei recunoscute internațional”, se mai arată în declarație.

"Uniunea Europeană reiterează că nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată nici desfășurarea acestor așa-zise „alegeri” pe teritoriile Ucrainei, nici rezultatele acestora. Sunt nule și neavenite și nu pot produce niciun efect juridic. Conducerea politică rusă și cei care sunt implicați în organizația sa se vor confrunta cu consecințele acestor acțiuni ilegale”, spune Borrell.

Uniunea Europeană își reiterează sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Rusia trebuie să înceteze războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei și să-și retragă imediat, complet și necondiționat forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, se mai arată în comunicat

Alte stiri din Externe

Ultima oră