Ucraina a atacat podul Kerci din Crimeea după scurgerile de informații din armata germană

03 Mar 2024
Ucraina a atacat podul Kerci din Crimeea după scurgerile de informații din armata germană

Autoritățile ruse din Crimeea au închis o trecere vitală între Rusia continentală și peninsulă, după ce Moscova a acuzat Kievul că a lansat peste noapte zeci de drone pe teritoriu, scrie Newsweek

Traficul care traversează Podul Crimeei, cunoscut și sub numele de Podul Kerci, a fost „blocat temporar” la primele ore ale zilei de duminică, potrivit canalelor locale Telegram.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică dimineața că Ucraina a vizat Crimeea cu 38 de drone aeropurtate într-un atac peste noapte. Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât toate dronele sosite, a spus Moscova. Nu a precizat unde au fost doborâte vehiculele fără echipaj și nici dacă au fost pagube.

Mai multe canale anonime Telegram au raportat explozii în apropierea orașului-port Feodosia, din estul Crimeei, duminică dimineața. Orașul se află la aproximativ 100 de kilometri de Podul Kerci.

Podul Kerci este o legătură cheie strategică între regiunea Krasnodar a Rusiei și Peninsula Crimeea, pe care Moscova o controlează de când a anexat Crimeea de Ucraina în 2014. Ucraina a vizat în mod repetat podul în cei peste doi ani de război total și a a folosit rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a ataca ruta crucială de aprovizionare pentru trupele ruse.

Scurta închidere a Podului Kerci și valul de lovituri raportate de drone au loc la scurt timp după ce un înalt oficial rus de stat din mass-media a publicat o înregistrare care se presupune că surprinde discuțiile dintre oficialii militari germani cu privire la furnizarea de ajutor militar Ucrainei, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune.

Oficialii germani au discutat despre modul în care Ucraina ar putea „lovi Podul Crimeei”, a declarat vineri Margarita Simonyan, șefa publicației controlate de stat Russia Today, într-o postare pentru Telegram. Întâlnirea a avut loc pe 19 februarie, a spus Simonyan.

Berlinul a spus de atunci că înregistrarea este autentică. „După evaluarea noastră, o conversație în divizia forțelor aeriene a fost interceptată”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului german al Apărării. „În prezent, nu putem spune cu certitudine dacă s-au făcut modificări versiunii înregistrate sau transcrise care circulă pe rețelele de socializare.”

Wall Street Journal a scris sâmbătă că un număr necunoscut de înalți oficiali germani au confirmat ziarului autenticitatea înregistrării și că întâlnirea a avut loc prin intermediul platformei de conferințe online WebEx.

Cancelarul german Olaf Scholz a refuzat să furnizeze Ucrainei rachete Taurus, pe care Kiev le-a solicitat pentru prima dată în mai 2023. Presiunea pentru angajarea rachetelor lansate aerian a crescut în ultimele luni, inclusiv în cadrul propriului partid al lui Scholz.

Scholz a declarat sâmbătă că aparenta scurgere a fost o „chestiune foarte gravă” și că autoritățile investighează.

„Solicităm o explicație din partea Germaniei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, într-un comunicat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră