Turcia refuză taberele de primire şi înregistrare de imigranți pe teritoriul său

29 Sep 2015
Turcia refuză taberele de primire şi înregistrare de imigranți pe teritoriul său
Turcia refuză îndemnul Uniunii Europene de amplasare a taberelor de primire şi de înregistrare pentru refugiații sirieni pe teritoriul său, titrează cotidianul turc Hürriyet, citat de Le Monde.Pentru a face față crizei migranților, oficialii UE au cerut Turciei să accepte o cotă de imigranți pe teritoriul lor, însă oficialii de la Ankara au refuzat propunerea în cadrul Adunării Generale ONU, desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute la New York.

"Le-am spus oficialilor Uniunii Europene că nu va exista niciun centru de primire în Turcia. Instalarea unor astfel de centre este inacceptabilă și inumană", a declarat prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu, într-un interviu acordat aceluiași cotidian.

Mai mult, premierul turc a declarat că Turcia refuză ajutorul finaciar al Uniunii Europene, adoptat în cadrul programului de întrajutorare a refugiaților stabiliți în țările aflate în vecinătata Siriei. Cu toate acestea, la Adunarea Generală ONU, premierul turc a purtat discuții cu cancelarul Angela Merkel în vederea ajungerii la un acord turco-german de gestionare a crizei actuale a migranților sirieni.

Şeful Guvernului islamo-conservator turc a declarat că ţara sa preferă crearea unei zone de securitate de-a lungul frontierei turco-siriene pentru a primi refugiaţi sirieni pe propriul teritoriu, o idee respinsă de aliaţii săi. “Dacă sectorul de la Azaz la Jarablus este “curăţat” de combatanţii grupării jihadiste Statul Islamic, noi putem instala trei oraşe care ar putea primi fiecare câte 100.000 de persoane”, a sugerat Davutoglu. “Europenii ar putea finanţa, iar noi am putea construi”, a mai spus acesta.

Conform unor date oficiale, de la începutul războiului civil din țara vecină, Turcia a primit deja pe teritoriul său 2,2 milioane de sirieni și a cheltuit 6,6 miliarde de euro pentru integrarea lor socială.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră