Turcia propune o intelegere:opreste refugiatii daca primeste vize UE mai usor

25 Sep 2015
Turcia propune o intelegere:opreste refugiatii daca primeste vize UE mai usor
La reuniunea Consiliului Europei, premierul bulgar Boiko Borisov a prezentat o propunere din partea Turciei:guvernul de la Ankara este dispus sa opreasca fluxul de imigranti care se indreapta spre UE in schimbul unui regim de vize mai favorabil pentru cetatenii turci care vor sa calatoreasca in Occident.

Germania, Franta si marea Britanie nu agreeaza aceasta propunere care va fi examinata ,totusi, la urmatoarea reuniune a CE.

Totodata Turcia propune crearea unei zone de securitate in Siria unde ar urma sa fie opriti toti refugiatii care se indreapta spre Europa. Nici aceasta propunere nu a fost acceptata, Donald Tusk, presedintele CE precizand ca e de preferat ca acestora sa li se asigure conditii de gazduire in tarile din jurul Siriei si unde deja se afla milioane de refugiati.

Din acest motiv, spune Tusk, UE va mari fondurile alocate tarilor care gazduies refugiati dand exemplul Turciei care va primi cam 1 miliard de euro.

Mai mult ,UE solicita Turciei sa accepte ca pe teritoriul sau sa functioneze birouri de triere a cererilor de azil ,procedura dupa care numai cei acceptati vor pleca catre Occident.

Deocamdata cele doua parti nu s-au pus de acord si urmeaza in viitorul apropiat o intalnire intre Tusk si presedintele Erdogan.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră