Criză politică în Turcia. Premierul, împins spre plecarea din Guvern

05 Mai 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Criză politică în Turcia. Premierul, împins spre plecarea din Guvern


Președintele Erdogan își va consolida astfel puterea. Premierul Ahmet Davutoglu a confirmat informațiile din presă potrivit cărora nu va candida pentru un nou mandat la congresul extraordinar al partidului islamo-conservator – Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), convocat la 22 mai.
Davutoglu își va pierde în mod automat postul de premier, cele două funcții fiind legate, potrivit statutului AKP. Această decizie a fost luată cu ocazia unei reuniuni speciale a conducerii AKP, care a avut loc la Ankara, a doua zi după ce s-a aflat că între premier și președinte sunt probleme.
Totuși, în fața presei, Davutoglu a insistat asupra faptului că nu nutrește niciun resentiment față de viitoarea sa îndepărtare de la putere, subliniind că nu va lansa niciodată critici la adresa șefului statului.
Din păcate, plecarea lui Davutoglu, care deschide calea unei consiolidări a puterii șefului statului, se adaugă turbulențelor cu care se confruntă Turcia, partener-cheie al Europei în criza migratorie: amenințarea jihadistă, reluarea conflictului kurd, extinderea războiului din Siria la frontiera sa sudică.
Recep Tayyip Erdogan, care se află la putere din 2001, nu a apreciat faptul că premierul părea că negociază singur acordul privind politicile migratorii dintre Bruxelles și Ankara și dorința afișată de acesta de a reveni la masa negocierilor cu rebelii kurzi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră