Test Oxford: Trump are mai multe trăsături de psihopat decât Hitler

23 Aug 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Test Oxford: Trump are mai multe trăsături de psihopat decât Hitler

Psihologul Kevin Dutton a stabilit trăsăturile psihopate ale candidaţilor prezidenţiali americani şi ale unor personalităţi istorice folosind un instrument psihometric standard, numit pe scurt PPI-R. Donald Trump nu a făcut personal testul, dar experţi în politică şi-au spus părerea despre cum ar fi răspuns la întrebări candidatul american. 

În timp ce Hitler a obţinut un scor total de 169 de puncte, Trump l-a depăşit, obţinând 171 de puncte. Margaret Thatcher a obţinut 136 de puncte, iar regina Elisabeta I, 130 de puncte.

Deşi trăsăturile psihopate sunt considerate în general negative, de fapt, unele dintre ele pot aduce beneficii, dacă luăm în considerare faptul că şi Iisus şi Sf. Pavel apar în clasamentul realizat de cercetătorii de la Oxford, dar cu scoruri mai mici, respectiv 157 de puncte fiecare. În plus, politicienii şi oamenii de afaceri au demonstrat frecvent că au calităţi psihopate.

"PPI-R nu spune dacă cineva este sau nu psihopat. Acest instrument măsoară opt trăsături care contribuie la un caracter psihopat", spune autorul studiului, dr. Kevin Dutton.

Testul măsoară trăsături de personalitate precum neînfricarea, sângele rece, egoismul, lipsa de scrupule, încrederea în sine, carisma, lipsa de onestitate, de empatie și de conștiință. Donald Trump l-a depăşit pe Hitler la trăsături precum influenţa socială şi neînfricarea, în timp ce dictatorul nazist a obţinut un scor mai mare la egoismul machiavellic şi sângele rece.

Deşi este surclasată de rivalul său, Donald Trump, Hillary Clinton îl depăşeşte de departe pe împăratul roman Nero la trăsături precum egoismul machiavellic. Dar şi Trump i-a depăşit la scor pe ceilalţi candidaţi şi domină la capitolul neînfricare, zonă asociată cu preşedinţii de succes.

Rezultatele studiului, publicat în jurnalul Scientific American Mind, constată însă că acest aspect pozitiv poate fi subminat de o altă trăsătură a miliardarului, la care a obţinut un punctaj ridicat, respectiv impulsivitatea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră