Similitudini între tragedia de la Colectiv şi incendiul de la Rouen

06 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Similitudini între tragedia de la Colectiv şi incendiul de la Rouen


Unul dintre prietenii aniversatei cobora la subsolul acestui bar din localitatea franceză Rouen, cu tortul aniversar în braţe, când s-a dezechilibrat pe scări, a explicat viceprocurorul din Rouen, citat de Le Monde.
Lumânările au căzut o dată cu el, provocând incendiul. Plafonul sălii era din polistiren, ceea ce a dus la eliberarea de gaze care au intoxicat victimele, a declarat un reprezentant al comisariatului de poliţie. Grupul de tineri care se afla la petrecere s-a trezit prizonierul flăcărilor, asfixiat de fumul negru, dens şi toxic.
Treisprezece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte şase au fost rănite, dintre care una grav. Este unul dintre cele mai grave incendii care s-au produs în Franţa, ale cărui detalii, inclusiv legate de intervenţia la faţa locului, pentru acordarea primului ajutor, pe trotuar, aduce aminte de tragedia de la Clubul Colectiv, din Bucureşti, care a avut loc acum nouă luni şi care s-a soldat cu moartea a 64 de persoane.
Zeci de pompieri au ajuns rapid la faţa locului şi, după circa 30 de minute, au stins incendiul.
La Spitalul Universitar din Rouen a fost activat Planul Alb pentru urgenţe majore.
“Eram la faţa locului în momentul incendiului”, spune Amar Ould Said, în vârstă de 40 de ani. “Scoteau cadavre la fiecare două minute. Amenajaseră un spaţiu de îngrijire pe trotuar, în faţă”, a adăugat el.
Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a anunţat, la scurt timp după tragedie, că o “anchetă judiciară este în curs, pentru a determina cauzele incendiului”.
Victimele au între 16 şi 25 de ani.
O celulă de asistenţă psihologică a fost activată la spitalul de urgenţă Charles Nicolle din Rouen.
Ancheta ar urma să stabilească dacă buretele de izolaţie a degajat gaze toxice când a ars şi dacă barul a respectat normele de siguranţă, în special în ceea ce priveşte ieşirile de urgenţă.
Un client al barului Cuba Libre a spus că accesul al subsol se făcea pe o scară îngustă, din lemn, foarte abruptă.
Potrivit Le Parisien, subsolul mai are o ieşire, o uşă care dă spre un culoar ce duce pe garaje aflate în spatele clădirii. Întrebarea este dacă această uşă poate fi considerată ieşire de urgenţă.
“Se vede vreun semnal luminos, un semn (...)? Nimic. Cum să ieşi, în panică, pe acolo?”, a spus clientul.
Sâmbătă dimineaţă, sute de oameni au depus flori în faţa barului, pentru a le aduce un omagiu victimelor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră