Nave de război împotriva traficanţilor de imigranţi din Mediterana

25 Sep 2015
Nave de război împotriva traficanţilor de imigranţi din Mediterana
Militari europeni vor putea interveni din 7 octombrie împotriva traficanţilor de imigranţi din Marea Mediterană, a anunţat şefa diplomației europene, Frederica Morgherini, după ce a vizitat   cartierul general al ”Euro Navfor Med”.

Operaţiunea ”Euro Navfor Med”, lansată la finalul lunii iunie în Marea Mediterană, prevede mobilizarea de nave militare şi avioane de recunoaştere în sudul Mării Mediterane, în largul Libiei. Aceasta dispune de patru nave, patru avioane şi peste 1.300 militari ce provin de 22 de ţări europene, informează RFI.

Uniunea Europeană a aprobat în urmă cu zece zile recurgerea la forţa militară împotriva traficanţilor de imigranţi care operează din Libia, inclusiv confiscarea ambarcaţiunilor acestora, în cadrul întăririi operaţiunii sale navale în Marea Mediterană.

Din octombrie, navele de război europene vor putea să desfășoare operaţiuni împotriva traficanţilor, însă cu respectarea condiţiei de a rămâne în apele internaţionale, a amintit Mogherini. 
Până în prezent, operaţiunea era limitată la supravegherea în apele internaţionale a reţelelor de infractori care trimit zilnic, de pe coastele Libiei, ambarcaţiuni precare încărcate cu imigranţi care se îndreaptă spre Italia. Începând însă de luna viitoare, ”în loc de a strânge pur şi simplu informaţiile, vom fi în măsură să controlăm navele (de traficanţi) şi să le confiscăm”, a precizat Mogherini. Este vorba, de asemenea, de a-i împiedica pe traficanţi să lanseze ambarcaţiunile încărcate cu imigranţi şi de a-i intercepta atunci când se aventurează în apele internaţionale pentru a le însoţi pe cele precare. Operaţiunea cuprinde în total patru faze,  iar în cursul cele de-a treia faze, toate măsurile necesare împotriva traficanţilor vor putea fi luate, inclusiv pe teritoriul libian, nu doar în apele internaţionale. 

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră