UPDATE. Copii români, sclavi pentru producătorii de Ouă Kinder sau o altă făcătură? (VIDEO)

22 Noi 2016 | scris de Cristi Semeghin
UPDATE. Copii români, sclavi pentru producătorii de Ouă Kinder sau o altă făcătură? (VIDEO)

Potrivit jurnaliștilor britanici, pentru fiecare 1000 de surprize asamblate, familia primește 20 de lei. Produsele sunt ulterior transportate la fabrica din Carei și sunt introduse în interiorul ouălor de ciocolată și vândute cu aproximativ 5 lei.

The Sun notează că familiile implicate în acest proces de producție nu sunt de blamat, pentru că în multe din cazuri reprezintă singura sursă de venit, dar că producătorul care a concesionat această linie de producție fabricii din Carei - Ferrero - și care are profituri impresionante, ar trebui să asigure condiții de muncă și plată decente.

"Dacă șefii Ferrero ar ști ce se întâmplă în România, ar face atac de cord", a declarat pentru The Sun persoana care a dezvăluit mecanismul.

Familia Jurj - Timea (30 de ani), Christian (41), Patrick (11), Hannah (6) - lucrează împreună la asamblarea jucăriilor. „Este muncă de sclav, dar ce poți să faci când nu ai de ales? Când vezi felul în care trăim aici, trebuie să înțelegi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat pentru The Sun Christian Jurj.

O firmă numită Prolegis, un subcontractor al Romexa SA, ar furniza familiei ouăle și componentele din plastic. Daniel Mureșan, manager regional Romexa SA, susține că nu avea idee că munca de asamblare se produce în felul acesta. Ferrero afirmă într-o declarație oficială că a interzis folosirea copiilor în fabrici și a garantat muncitorilor salariul minim.

________________________________

UPDATE. DIICOT a anunţat că va face verificări. "Urmare a reportajului difuzat de către publicația britanică The Sun și preluat de către mass-media din România, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism efectuează verificări privind aspectele semnalate în materialul de presă", anunţă DIICOT într-un comunicat.

UPDATE. Intervievată de jurnaliștii Digi24, Timeea Jurj spune că reportajul britanicilor este o înscenare, care denaturează realitatea, și că a acceptat să participe în urma promisiunii că soțul său va fi ajutat să-și găsească un loc de muncă în Regatul Unit.

Timeea Jurj mai spune că cei doi copii frecventează în mod regulat școala, nefiind implicați decât ocazional în activitatea de manufacturare a jucăriilor și  că declarațiile sale au fost extrase din context.

De asemenea, obiectiv-sm.ro relatează mai multe declarații ale unor persoane care cunosc familia Jurj, care au declarat că aceasta nu se află deloc în situația de a nu avea alte mijloace de a se întreține.

"Știu sigur că vor să își cumpere o mașină în valoare de 3000 de euro. Nu știu dacă din bani, câștigați din 14 lei în 3 zile, plătiți pentru munca prestată celor de la Kinder, și-ar permite acea mașină? M-a întrebat personal dacă nu vreau să îmi vând mașina mea personală. Sunt interesați de o mașină ca și a mea , mai exact de un Rover 75 care valorează în jur de 3000 de euro. I-am spus că a mea nu e de vânzare. Asta s-a întâmplat în urmă cu vreo lună",  a declarat un bărbat, sub protecția anonimatului, pentru sursa citată.

"În trecut auzisem despre el că fură biciclete. Nu i-am dat importanță, până în momentul în care eram cu toții un local, unde amicul meu lucra ca barman. Avea telefonul pe tejghea. A venit și soțul doamnei, carea stat cu noi circa 30 de minute, era seara târziu și eram doar cinci în local plus el. Noi cinci fiind prieteni cu barmanul, după ce s-a constat disparația telefonului de pe tejghea, am exclus să și fost oricare din noi,doar ne cunoașteam. Am sunat la dispecerat să întrebăm unde s-a dus taxiul de la bar, ne-a spus ca la un alt local. Ne-am dus acolo și soțul doamnei vindea telefonul. Cartela deja era scoasă din telefon. Părerea mea e că ăștia mint pentru bani, se vede clar că în profilul de Facebook al mamei scrie că lucrează la Draxlmaier. Cum poți lucra 8 ore la Draxlmaier, plus naveta și alte 13 ore la Kinder?”, a declarat un alt tânăr din Carei, pentru obiectiv-sm.ro.

____________________

ITM și Protecția Copilului intervin

"Nu sunt înregistrate contracte de muncă cu minori. Firmele au fost controlate de noi în 2014- 2015. S-au aplicat la data respectivă măsurile prevăzute de lege pentru aspectele constatate, dar cazul mi se pare... Nu mă pot pronunţa foarte clar, pentru că în articol, am citit articolul în această dimineaţă, se vorbeşte de două nume care nu figurează că ar fi vreodată salariaţi la firma respectivă, s-ar putea ca numele să fie fictive", declarat pentru Digi24, Ioan Flore, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu-Mare.

"Pornim cu datele prezentate în articol şi o să încercăm împreună cu celalate autorităţi să extindem ancheta să vedem dacă mai sunt astfel de cazuri, însă deocamdată, aşa cum sunt prezentate datele, nu putem spune cu certitudine dacă au fost încălcate drepturile copilului în familia naturală", a declarat pentru Digi24 Mariana Dragoș, reprezentant al Direcției pentru Protecția Copilului Satu-Mare.

 ____________________

Citiți și:

Dezvăluire bombă! Putin și Trump se înțeleg așa de bine fiindcă au origini românești!

MINUNEA ascunsă a României! Acest loc este UNIC ÎN LUME, dar puțini știu de existența lui (VIDEO)

Stratfor prezice viitorul lumii. Cum va arăta România peste zece ani. Ce se va întâmpla cu SUA, Rusia și China. Ce va deveni Polonia (VIDEO)

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră