Precedent periculos! O femeie a ajuns după gratii fiindcă nu a plătit taxa radio-tv

04 Apr 2016 | scris de Istvan Deak
Precedent periculos! O femeie a ajuns după gratii fiindcă nu a plătit taxa radio-tv

Sieglinde Naumert este prima și până acum singura persoană din Germania pedepsită în acest fel. Ea nu regretă gestul făcut.

“Să cofinanțez posturile publice? Nu, mulțumesc”, spune femeia din Geisa, landul Thuringen, pentru Die Welt.

„Pentru ce să plătesc taxa obligatorie, când în închisoare pot să mă uit gratuit toată ziua? Nu am plătit din 2013. Am ignorat toate sesizările și avertismentele. Am așteptat să îmi explice instanța de ce sunt obligată să plătesc o taxă abuzivă“, a adăugat femeia, încarcerată la închisoarea din Chemnitz.

Un evaluator, mandatat de instanță, a estimat că ar avea de unde să plătească, dar ea a refuzat să semneze expertiza acestuia, considerată a fi o declarație de avere.

A fost luată de poliție direct de la locul de muncă. Angajatorul a concendiat-o după o săptămână, însă în închisoare este sprijinită de ceilalți deținuți.

“Respect pentru ceea ce face. Dacă eliberarea mea ar fi depins de o singură semnătură, aș fi fost de mult timp afară“, spune unul dintre deținuți.

“Nici măcar nu sunt în arest preventiv. Ei o numesc arest de gândire. Un minut din emisiunea sportivă Sportschau costă 40.000 de euro? De ce să plătesc măcar un cent pentru așa ceva?”

Taxa lunară radio-tv în Germania este de 17,5 euro (210 pe an). Din 2021, ea va depăși 19 euro. Televiziunile publice ARD si ZDF estimează pierderi de 4,5 milioane de euro pe an, din cauza persoanelor ca Sieglinde, care refuză să plătească taxa.

Conform legii, Sieglinde mai poate fi ținută după gratii încă patru luni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră