Socialiștii francezi au încercat să angajeze muncitori români low-cost. Scandalul face partidul la putere să dea înapoi

27 Aug 2015
Socialiștii francezi au încercat să angajeze muncitori români low-cost. Scandalul face partidul la putere să dea înapoi
Angajarea de salariați străini este o practică legală, care poate permite unei firme să facă economii, dar care poate să-i provoace mai mari bătăi de cap în timp de criză economică și șomaj în floare. Este și cazul socialiștilor francezi, la putere, care se află în mijlocul unui scandal privind angajarea unor muncitori români low-cost.

Pentru a-și reduce cheltuielile, Partidul Socialist francez a angajat 10 salariați români pentru organizarea lucrărilor Universității de Vară de la La Rochelle, scrie rtl.fr.

Partidul a dorit să organizeze o manifestare low-cost, și să realizeze economii de 30% pentru propriul buget. Problema este că PS s-a trezit cu muncitorii români și cu un scandal în ogradă.

Partidul se apără și se jură că nu era la curent. Prestatorul de servicii, care trebuia să asigure organizarea evenimentului, a făcut apel la un subcontractor, care a angajat muncitori români detașați.

Mai exact, zece salariaţi români urmau să se ocupe să instaleze mobilierul şi să facă curăţenie în localurile de la La Rochelle unde are loc în acest week-end universitatea de vară a socialiştilor francezi.

Partidul socialist a contactat o firmă franceză ca să-i găsească oameni necesari. GL Events a contactat la rândul ei societatea Trepte Events, bazată la Braşov, dar înmatriculată şi în Franţa, care i-a oferit serviciile celor zece muncitori detaşaţi.

Nimic nu este ilegal în această acţiune. Informaţia, dezvăluită de radioul France Bleu La Rochelle, a provocat însă imediat valuri jenante pentru partidul de guvernământ din Franţa. În condiţiile în care şomajul continuă să-i afecteze peste 10% dintre francezi, cum poate un partid politic – în plus de guvernământ – să prefere muncitori detaşaţi ? E o chestiune de principiu care risca să-i coste scump pe guvernanţii de la Paris.

Reacţionând prompt la informaţiile din presă, Partidul Socialist a cerut prestatarului – firmei GL Events - să rupă contractul cu firma Trepte Events, lucru care a şi fost făcut, anunță un comunicat al PS. (M.C)


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră