Rușii ascultă conversațiile secrete dintre generalii germani

02 Mar 2024
Rușii ascultă conversațiile secrete dintre generalii germani

Berlinul este jenat după difuzarea conversațiilor cu ofițerii germani care discutau despre trimiterea rachetei Taurus în Ucraina, scrie Le Monde.

De vineri după-amiază, Margarita Simonian redactorul-șef al RT, preluat de conturile rusești și de propagandă de pe Telegram, difuzează înregistrarea unei conversații – datată 19 februarie – între ofițerii germani care discută despre capacitățile rachetei navelor de croazieră Taurus. și provocările pe care le ridică posibila livrare în Ucraina.

Potrivit Bild, acești ofițeri explică în special că livrarea acestor arme nu ar implica neapărat trimiterea de soldați germani în Ucraina. Ei discută, de asemenea, despre modul în care aceste rachete ar putea fi folosite de Ucraina fără implicarea armatei germane Bundeswehr. Aceste argumente au fost prezentate de cancelarul Olaf Scholz pentru a nu livra rachetele Ucrainei. Ei menționează diferite ținte pe care ucrainenii le-ar putea ataca cu Taurus, inclusiv podul Kerci din Crimeea.

Potrivit presei ruse Ria Novosti, în înregistrarea audio de 40 de minute, ofițerii Bundeswehr menționează atât armata americană  cât și cea britanică , „discutând în mod obișnuit că aceștia sunt implicați direct în conflict de multă vreme”. 

Maria Zakharova , purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a cerut o explicație Berlinului.

Potrivit Bild, unul dintre ofițerii implicați în conversație se afla la un hotel din Singapore. Cotidianul menționează mai multe posibilități: camera i-a fost vizitată, telefonul i-a fost spart sau s-a conectat printr-o rețea Wi-Fi nesecurizată.

Un purtător de cuvânt al Ministerului German al Apărării a declarat pentru Bild  : „Investigăm dacă comunicațiile Luftwaffe au fost interceptate. Oficiul Federal pentru Protecția Militară (BAMAD) a luat toate măsurile necesare. Nu putem spune nimic despre conținutul comunicărilor aparent interceptate." 

Conturile de pe rețeaua de socializare X care difuzau înregistrarea au fost blocate în Germania, adaugă cotidianul.

„Uimitor și deloc surprinzător” conform lui Lavrov

Vineri seara, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost primul lider rus care a reactionat„Pe de o parte, este surprinzător, dar, pe de altă parte, nu este”, a comentat el de la un forum diplomatic din Antalya. „Nu știu cum vor explica colegii noștri din NATO acest lucru populației lor.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră