Rusia este pregătită să dialogheze pe baza acordului din 2022 dar nu crede că Ucraina este dispusă să discute

12 Apr 2024
Rusia este pregătită să dialogheze pe baza acordului din 2022 dar nu crede că Ucraina este dispusă să discute

Acordul de pace anulat din aprilie 2022 dintre Rusia și Ucraina ar putea servi drept bază pentru noi negocieri, dar nu există niciun indiciu că Kievul este pregătit pentru aceste discuții, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov , citat de agențiile ruse, scrie Le Monde

Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, Rusia și Ucraina aproape au încheiat în urmă cu doi ani la Istanbul un acord pentru a pune capăt conflictului lor, la mai puțin de două luni de la începerea invaziei lansate de Moscova, însă Ucraina a renunțat după eșecul ofensivei ruse asupra Kiev.

Acest pact ar fi cuprins clauze prin care Kievul ar fi renunțat la neutralitatea geopolitică, s-ar fi angajat să nu adere la NATO, să limiteze dimensiunea forțelor sale armate și să acorde un statut special Estului Ucrainei... condiții respinse de Volodymyr Zelensky.

Joi, Vladimir Putin a ridicat din nou posibilitatea unor discuții, spunând că este deschis negocierilor „realiste”, dar ostil discuțiilor pe care Ucraina încearcă să le organizeze fără aprobarea Moscovei, precum conferința pe care Elveția plănuiește să o găzduiască la mijlocul lunii iunie. .

Întrebat despre aceasta, Dmitri Peskov a declarat că situația din Ucraina a evoluat semnificativ în doi ani, referindu-se în special la anexarea de către Moscova – nerecunoscută de comunitatea internațională – a patru regiuni din estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acordul de la Istanbul ar putea sta în continuare la baza unor noi discuții, asigurând că Moscova este pregătită pentru acest lucru, dar „nu are sentimentul” că Ucraina este dispusă să discute.

Kievul cere restabilirea integrității sale teritoriale, inclusiv restituirea Crimeei anexată de Moscova în 2014 și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.

Alte stiri din Externe

Ultima oră