ATENŢIE LA ŢEPE! Români exploataţi de români în Germania

28 Noi 2016 | scris de Istvan Deak
ATENŢIE LA ŢEPE! Români exploataţi de români în Germania

Din decembrie 2011 și până în mai 2012, românul în vârstă de 49 de ani și soția acestuia în vârstă de 43 de ani au avut de executat lucrări de modificare a unor clădiri din cadrul complexului Salamander, la Kornwestheim, în landul Baden-Württemberg.

Au exploatat 29 de români

La 21 noiembrie aceștia au apărut în fața instanței, fiind acuzați că au exploatat nu mai puțin de 29 de conaționali, care erau aduși ilegal la muncă și cărora nu le erau plătite contribuțiile obligatorii.

Cazul este relatat pe larg de jurnaliştii de la Leonberger Kreiszeitung, care au descris condițiile de muncă pe care lucrătorii români au fost nevoiți să le suporte.

Unul dintre anchetatori de la poliţia din Stuttgart a spus căau fost cele mai rele condiții de muncă pe care le-a întâlnit vreodată în cariera sa.

Lipsa de informare şi necunoaşterea limbii

Scenariul se repetă zi de zi. Actorii sunt mai mereu alții, iar filmul evenimentelor creează senzația de déjà-vu. De ce nimeni din România nu vrea să miste un deget pentru muncitorii români exploatați în străinătate rămâne o enigmă. Cum de mai mereu Germania este în prim-plan la români exploatați tot de români rămâne iarăși un mister.

Trecand peste foame, sărăcie și disperare, motivele pentru care se ajunge aici sunt în principal două: lipsa de informare și necunoașterea limbii.

Mulți se feresc să vorbească despre mafia traficului modern de forță de muncă. Recrutarea se face de cele mai ori în România, oamenii de legătură, din umbră, interpușii sunt mai mereu români. În doar câțiva ani, ei strâng averi pe spatele românilor nevoiași.

Ţeapa de un an

Un astfel de caz a fost prezentat şi de Deutschlandradio. Un muncitor român și-a semnat propria demisie și confirmarea că nu mai are bani de încasat, deși el nu încase nimic un an întreg.

“Românul Liviu doar visează la salariul minim. Pentru 574 de euro net pe lună, el a lucrat din greu într-un abator din Germania. Apoi a fost păcălit și privat de salariul său. Acum el vrea să se apere. Consilierul pe probleme de muncă, Alexandru Zidaru, și clientul său se află în biroul sindicatului din Gelsenkirchen. Contracte de muncă, decontări, demisii. A lucrat șase luni într-un abator și a fost păcălit. Consilierul Zidaru încearcă să îl ajute, fiindcă Liviu nu vorbește germană și nici nu cunoaște piața muncii din Germania”, notează sursa citată.

abator

“Ce scrie exact aici? Că mi-am primit salariul sau că mi se refuză plata salariilor restante”, întreaba Liviu nedumerit. “Aici scrie: cu semnătură mea certific că am primit și am luat cunoștință de demisie și că am încasat toate salariile”, răspunde consilierul.  “O măgărie, nu am primit salariul. Am semnat demisia, fiindcă șeful ne-a zis că banii vor veni mai târziu, însă nu am primit nimic nici până în ziua de azi”, se enervează Liviu.

Alex Zidaru a studiat istoria în Germania, iar de doi ani este consilier în cadrul organizației Faire Mobilitat. Între timp a devenit expert în dreptul muncii din Germania. Misiunea lui este de a-i face pe muncitorii români să conștientizeze ce drepturi au. Cei mai mulți nu știu nimic despre salariul minim sau limita săptămânală de lucru, amintește postul de radio german.

“Lucram șase sau șapte zile pe săptămână. De obicei 10-12 ore, uneori chiar 15 ore pe zi. Prelucram carnea de pui. Scoteam oasele, luam pielea și feliam carnea. Lucram aproape 100 de ore pe săptămână la temperaturi de 3 grade. Aveam mereu mult de lucru, dar salariul era același: 500 de euro net”.

Soția și fiul său de 23 de ani erau printre colegii de muncă. „ La finalul lui martie am fost dați afară, din motive sezoniere. Nu cred că ăsta e motivul real. Soția mea a fost opt zile bolnavă, efectiv nu mai făcea față. Pleca la 4 dimineața la muncă și se întorcea seara la ora 22“, povestește Liviu.

El le indică reporterilor germani că există o hală în zona industrială unde lucrează 15 români si bulgari, mai ales noaptea fiindcă sunt mai puține controale.

Nu cunosc nici legea, nici ce drepturi au

Zidaru calculează sumele restante care i se cuvin familiei lui Liviu. “Din calculele mele, el mare are de încasat 1500 de euro. În special la abatoarele mici se practică această exploatare dură a oamenilor. Ea este facilitată de faptul că oamenii nu cunosc legea și nici drepturile lor. Liviu trăiește acum din asigurarea de bază Hartz IV și își caută de lucru la o firmă de salubrizare. Nu doar că vrea să își recupereze banii, dorința lui este ca firma să fie inchisă”, susține consilierul.

În alte cazuri, când muncitorii sunt prost plătiți, acestora li se oferă cel puțin bani de mâncare și li se pune la dispoziție cazarea.

În cazul celor 29 de români exploataţi de cuplul care a compărut în instanţă, însă, lucrurile nu au stat deloc așa: dormeau pe saltele în încăperi care fuseseră, înainte, birouri și erau nevoiți să își cumpere singuri hrana. În plus, dispuneau, în total, doar de o oră de apă curentă pentru a face duș.

„Acești muncitori nu rămâneau cu absolut nimic, nici măcar nu își permiteau să achite un drum înapoi în România”, a mai adăugat anchetatorul, care se ocupă de astfel de cazuri încă din 1994.

 

Protest

Aceștia sunt acuzați că au racolat din România muncitorii pe care îi înregistrau ilegal ca persoane fizice autorizate în Germania (Gewerbe). Muncitorii nu știau limba germană, li se cerea doar să semneze ceea ce ei credeau că erau contracte de angajareși în schimb se dovedeau a fi formulare de înregistrare pentru Gewerbe. Hârtiile le erau prezentate doar în limba germană.

 

protestul

Nemulțumiți, românii au organizat un protest în fața clădirii Salamander în anul 2012 și au depus plângeri împotriva celor doi români care îi exploatau.

Între timp, firma celor doi români cu sediul la Korntal-Münchingen (Baden-Württemberg) a intrat în insolvență. „Cei doi români și-au exploatat la maxim conaționalii”,a declarat în fața instanței un anchetator din cadrul departamentului Finanzkontrolle Schwarzarbeit (Zoll). Nu le-au fost achitate nici asigurările de sănătate, nici cele de pensie, de concedii nici nu mai putea fi vorba.

Procesul se va relua la 12 decembrie, scrie leonberger-kreiszeitung.de.

Alte stiri din Externe

Ultima oră