Româncă, lăudată de CNN pentru invenția ei, care ușurează viețile oamenilor ”invizibili”

20 Feb 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Româncă, lăudată de CNN pentru invenția ei, care ușurează viețile oamenilor ”invizibili” Galerie foto (3)

Sunt oameni fără documente oficiale, fără cărți de identitate, fără pașaport, fără certificate de naștere, și, ca urmare, nu pot avea acces la servicii de bază, cum ar fi sistemul de sănătate. Majoritatatea acestor cetățeni ”invizibili” trăiesc în Africa sau Asia, și o treime dintre ei sunt copii, potrivit Băncii Mondiale. Dar o firmă din Marea Britanie, Simprints, încearcă să îi ajute. Despre ea este vorba într-un reportaj prezentat de CNN, care o are ca protagonistă pe o româncă, Alexandra Grigore, co-fondatoarea firmei.

Simprints a creat un scanner portabil, pe care îl folosește în țările sărace ale Africii, pentru a le crea o identitate și un dosar medical oamenilor care nu sunt înregistrați în bazele de date ale autorităților.

Fără acest dispozitiv, oamenii probabil ar rămâne acasă şi şi-ar accepta soarta. Le oferim speranţă, biometria ne-a schimbat complet modul de a gândi”, spune Sabwa, voluntar.

Scannerul se conectează la smartphone-urile asistenţilor medicali sau doctorilor, iar de aici, amprentele ajung automat într-o bază de date, în care pacientul are alocat un cod.

Uitându-mă la aceste date, pot spune că pacientul are cinci intrări, adică a fost tratat de cinci ori”, afirmă Sabwa, voluntar.

Este o invenţie mult-lăudată, devenită realitate şi datorită unei românce. Alexandra Grigore şi este co-fondatoarea organizaţiei care a realizat dispozitivul.

Tehnologia biometrică le permite multor organizaţii să evite un sistem bazat pe computer şi să treacă de la un sistem birocratic, la unul mobil. Sunt 1,1 miliarde de oameni în lume care nu figurează în acte oficiale, precum paşaport, certificat de naştere, ceea ce-i face invizibili pentru restul lumii”, afirmă Alexandra Grigore, cofondatoare Simprints.

Performanţa Alexandrei Grigore nu e deloc întâmplătoare. Românca este absolventă de ASE şi Politehnică şi are un master în nanotehnologie şi biotehnologie, la o universitate din Germania. Munca sa i-a atras atenţia lui Bill Gates, care, impresionat de calităţile fetei, i-a plătit doctoratul la Universitatea Cambridge.

Un alt co-fondator al Simprints este Daniel Matthew L. Storisteanu, tot cu origini românești, care a fost și el bursier sprijinit de Bill Gates.

Alte stiri din Externe

Ultima oră