Rezultatele alegerilor din Rusia sunt „fabricate”: Putin a obținut de fapt doar 55% din voturi, spune un expert britanic

18 Mar 2024
Rezultatele alegerilor din Rusia sunt „fabricate”: Putin a obținut de fapt doar 55% din voturi, spune un expert britanic

Cifrele care arată sprijinul majoritar pentru Vladimir Putin sunt o „invenție totală” și voturile arată că au fost manipulate în timpul alegerilor, a spus un expert britanic citat de SkyNews. Oamenii din zonele ocupate ale Ucrainei au fost forțați să voteze „literalmente sub amenințarea armei”, a spus expertul

Callum Fraser, expert de securitate la Royal United Services Institute, a declarat că votul din străinătate în comparație cu votul intern „demonstrează amploarea manipulării voturilor care a avut loc în Rusia”.

El a spus că sondajele de exit-poll pentru alegătorii din afara Rusiei au arătat că opozantul electoral Vladislav Davankov a obținut votul majoritar.

„Rezultatele așteptate, care arată un sprijin de 89% pentru Putin și o prezență de 80% la vot, sunt o invenție totală. Unele surse sugerează că Putin și-a asigurat doar aproximativ 55% din voturile interne”, a spus el.

Fraser a mai spus că introducerea votului electronic pentru alegerile din acest an este „probabil una dintre cele mai mari surse de fraudă electorală”.

Sistemele electronice înseamnă că nu există nicio modalitate de a verifica buletinele de vot, în timp ce datele brute din rezultate nu sunt disponibile. Firma legată de sistem are, de asemenea, „legături strânse” cu statul rus, a spus el.

„Dovezi de activitate suspectă de vot electronic au fost deja observate vineri, unele regiuni din estul îndepărtat, cum ar fi Kamchatka, ajungând la 80% prezență la vot până la sfârșitul primei zile”, a spus domnul Fraser.

Oamenii din zonele ocupate ale Ucrainei au fost forțați să voteze „literalmente sub amenințarea armei”, arătând că alegerile au implicat forme de manipulare deschise și mai subtile, a menționat el.

Unii și-au arătat rezistența la alegeri prin încercări de a distruge buletinele de vot și de a ataca secțiile de votare, în timp ce a existat „prezență semnificativă” la protestul de la amiază împotriva lui Putin.

Dar un „dezechilibru” în demonstrațiile dintre rușii interni și cei expatriați evidențiază îngrijorarea că Kremlinul „i-a constrâns cu succes pe ruși să se supună autorității lui Putin” și a alungat, de asemenea, o mare parte din opoziția sa liberală din Rusia, a spus Fraser.

Alte stiri din Externe

Ultima oră