R. Moldova: Fostul premier Filat, arestat preventiv pentru 30 de zile

18 Oct 2015
R. Moldova: Fostul premier Filat, arestat preventiv pentru 30 de zile
Fostul premier al Republicii Moldova,Vlad Filat, a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Buiucani, scrie publika.md. Filat nu a fost prezent în instanţă deoarece nu se simţea bine. 

"A fost admis demersul prin care a fost aplicat 30 de zile în privinţa învinuitului Vladimir Filat. Este dreptul instanţei, au fost multe aspecte care atestau necesitatea de a fi aplicata măsura preventivă. Au fost nişte situaţii tensionate, iar pentru a asigura buna funcţionare a procesului a fost nevoie de mascaţi. A fost o cerere prin care s-a solicitat ca depoziţia să fie analizată în lipsa lui. Motivul invocat este că nu se simte bine, respectiv este dreptul lui. Este o procedura foarte lungă, trebuie să verificăm fiecare declaraţie, inclusiv autodenunţul. Documentăm fiecare informaţi. Peste 30 de zile vom vedea ce vom face", a declarat procurorul CNA, Adriana Beţişor.

Igor Popa, avocatul lui Vlad Filat, a anunţat că va ataca decizia la Curtea de Apel, iar dacă arestul preventiv va fi menţinut, se va apela  la CEDO. De asemenea, Igor Popa a spus că Filat a depus plângere penală împotriva omului de afaceri Ilan Shor pentru fals în declaraţii.

" Instanţa a emis încheierea prin care a stabilit şi aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile pentru domnul Filat. De regulă şi legal este ca avocaţii să nu comenteze aceste decizii. Vreau doar să vă spun că cu certitudine urmează ca avocaţii, echipa noastră, să meargă mai departe. Următoarea instanţă este Curtea de Apel. Iar dacă şi acolo va fi menţinut arestul preventiv, vom merge la CEDO. Fac două declaraţii: Domnul Vlad Filat a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor care a oferit declaraţii false, în dovedirea acestora au fost anexate acte care confirmă aceste lucruri. Iar în al doilea rând o să mă refer la publicarea în presă a actelor de urmărire penală care au afectat grav dreptul de apărare a domnului Filat. S-a încălcat prezumţia de vinovăţie. Noi sperăm că organele de drept se vor autosesiza şi vor porni o cauză penală pentru a depista cine se face vinovat de aceste lucruri. Vlad Filat a depus o cerere prin care a solicitat ca sentinţa să aibă loc în absenţa lui. El a invocat că are tensiune arterială înaltă", a declarat avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa.  

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră