45 de ziare au fost închise în Turcia. 140 organe de presă închise în total

28 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
45 de ziare au fost închise în Turcia. 140 organe de presă închise în total


În total, 45 de ziare, 29 de edituri, 23 de stații radio, 16 posturi de televiziune, 15 reviste și trei agenții de presă sunt închise, potrivit rts.ch. Această decizie intervine a doua zi după ce au fost lansate 47 de mandate de arestare pe numele unor jurnaliști.
Noile măsuri luate de Ankara au provocat îngrijorarea asociațiilor de apărare a drepturilor omului, precum și ale aliaților occidentali ai acestei țări.
Acestea din urmă se temă că președintele Recep Tayyip Erdogan va profita de tentativa de lovitură de stat pentru a accentua preluarea controlului total asupra țării.
Nu a fost furnizată nicio listă, dar, potrivit postului de televiziune privat CNN-Turk, este vorba în special de presă locală, dar și de presă cu audiență națională.
Agenția de presă Cihan face parte dintre ele, alături de postul prokurd IMC TV și de cotidianul de opoziție Taraf.
Miercuri dimineață, justiția a anunțat 47 de noi mandate de arestare vizând foști angajați ai cotidianului Zaman, din cauza presupuselor lor legături cu rețeaua fostului imam Fethullah Gulen, acuzat că ar fi în spatele loviturii de stat eșuate. Printre ei figurează redactori-șefi și editorialiști de renume.
Luni, 42 de jurnaliști au făcut obiectul unor mandate de arestare și unii dintre ei au fost reținuți. Federația internațională a jurnaliștilor (FIJ) a cerut Uniunii Europene să facă presiuni asupra președintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru a respecta libertatea presei. Și alte organizații de apărare a libertății presei din Europa și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu ce se petrece în Turcia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră