300-400 de INFRACTORI ROMÂNI operează în Franța. Cum își folosesc copiii clanurile de rromi

30 Mar 2016 | scris de Marina Constantinoiu
300-400 de INFRACTORI ROMÂNI operează în Franța. Cum își folosesc copiii clanurile de rromi


Din 2010, de altfel, a devenit o rutină: polițiștii francezi și români lucrează mână în mână pentru stârpirea răului din Franța.
Opt ofițeri de legătură sunt detașați la Prefectura de Poliție din Paris și dau o mână de ajutor Uclic (Unității de Coordonare Contra Imigrației Clandestine), conduse de comisarul Gilles Beretti.
Totuși, francezii recunosc că aceste bande de infractori nu sunt apanajul României. Georgia, fosta Iugoslavie, Albania sunt și ele pe lista neagră a furnizorilor de infracționalitate.
În fișierul comisarului sunt 5.000 de persoane, dintre care 300-400 de români operează în toată Franța. Majoritatea sunt rromi și minori.
”Sunt o minoritate în comunitate, dar provoacă multe pagube”, explică Beretti, citat de leparisien.fr.
În Franța, populația rromă este evaluată la 10.000 de persoane, dintre care 1.900 sunt în regiunea Seine-Saint-Denis.
La câțiva metri de biroul comisarului Beretti sunt patru funcționari români care lucrează flux continuu. În 2015, eforturile lor s-au concretizat: numărul delictelor a scăzut cu 38%.
Ei recunosc faptul că au de-a face cu o organizație de tipul clanurilor. Ea se întinde pe trei generații, au și până la 40 de copii activi în infracționalitate. În vârful piramidei se află trei șefi. De fapt, sunt vreo 20 de familii de rromi care organizează aceste rețele. ”Sunt diferite de mafiile din Balcania, care nu își folosesc propriii copii”, explică Beretti.
Pentru a decoda această criminalitate, anchetatorii francezi au fost nevoiți să se obișnuiască cu acest tip de cultură a delincvenței itinerante.
Așa că în 2008 polițiile franceză și română au decis să-și unească eforturile. Gilles Beretti a venit la București, pentru a discuta cu românii, descoperind că omologii lor cunoșteau prea bine această lume a infractorilor.
”Delincvenții doar au deschimbat terenul de joc”, declară Cătălin Ionescu, atașat de securitate al Ambasadei României la Paris, care coordonează ofițerii de legătură.
Peste câteva luni, cu toții vor avea de-a face cu o nouă provocare. În iunie, polițiștii români vor descinde în număr mare la Paris pentru Campionatul European de Fotbal, iar asta presupune prezența huliganilor și a delincvenților de tot soiul. Pentru Euro vor fi prezenți 45 de ofițeri de legătură.

Alte stiri din Externe

Ultima oră