UPDATE. Partidul Syriza al fostului premier Alexis Tsipras câștigă alegerile (rezultate preliminare)

20 Sep 2015
UPDATE. Partidul Syriza al fostului premier Alexis Tsipras câștigă alegerile (rezultate preliminare)
Partidul de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras pare să se îndrepte spre o victorie mai categorică la alegerile legislative anticipate de duminică decât o arătau sondajele de opinie, obținând 35% din sufragii, după numărarea de către Ministerul de Interne de la Atena a puțin peste 10% din voturile exprimate.

Formațiunea de centru-dreapta Noua Democrație (ND), condusă de conservatorul Vangelis Meimarakis, se situează pe poziția secundă, cu 28,6% din voturi, fiind urmată, la distanță considerabilă, de partidul de extremă dreapta Zorii Aurii (7,32%), relatează corespondentul Agerpres la Atena.

Potrivit unor observatori citați de presa locală, prezența la urne, de aproximativ 60%, este una scăzută, în contextul în care votul în Grecia este obligatoriu, chiar dacă sancțiunile pentru absenteism nu se aplică.

Este a treia oară când grecii au fost chemați la urne în acest an, după alegerile legislative din ianuarie, câștigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), și după referendumul de la începutul lunii iulie privind acordul cu creditorii internaționali.

Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaționali.

Acest acord, care prevede reforme economice profunde și continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost inițial respins categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.

Syriza și Noua Democrație erau foarte apropiate în ultimele sondaje de opinie de dinaintea votului, cu un ușor avans pentru Syriza.

Victoria Syriza nu va asigura însă, cel mai probabil, majoritatea necesară pentru ca partidul să guverneze singur, astfel că Alexis Tsipras va trebui să încerce formarea unei coaliții cu cel puțin o altă formațiune, el excluzând totuși un guvern de uniune cu Noua Democrație.

UPDATE

Președintele francez Francois Hollande a salutat duminică seară victoria SYRIZA și a lui Alexis Tsipras în alegerile din Grecia, considerând-o "un mesaj important pentru stânga europeană".

   "Grecia va cunoaște o perioadă de stabilitate, cu o majoritate solidă", a declarat într-o conferință de presă la Tanger (Maroc) Francois Hollande, care se va duce la Atena "probabil în următoarele săptămâni"."Este un succes important pentru Europa, care trebuie să asculte mesajul grecilor", a adăugat Hollande.


Alte stiri din Externe

Ultima oră