Parteneriat public-privat în domeniul securității cibernetice. Investiții de 1,8 miliarde de euro

12 Iul 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Parteneriat public-privat în domeniul securității cibernetice. Investiții de 1,8 miliarde de euro

Obiectivele parteneriatului sunt stimularea cooperării în etapele inițiale ale cercetării și inovării și dezvoltarea de soluții de securitate cibernetică pentru diverse sectoare, precum energia, sănătatea, transporturile și finanțele.

„În absența încrederii și a securității, nu poate exista o piață unică digitală. Europa trebuie să fie gata să gestioneze atacuri cibernetice care sunt tot mai sofisticate și care nu țin cont de granițe. Propunem măsuri concrete pentru consolidarea rezistenței Europei la astfel de atacuri și pentru a asigura capacitatea necesară construirii și extinderii economiei noastre digitale”, a subliniat Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală.

Lansarea primului parteneriat public-privat european pentru securitate cibernetică face parte dintr-un plan de acțiune mai larg. Uniunea Europeană va investi în parteneriat, prin programul Orizont 2020, 450 de milioane de euro. Se estimează că se vor genera astfel investiții de 1,8 miliarde de euro până în 2020.

Comisia a prezentat, în planul de acțiune, și diverse măsuri pentru a aborda fragmentarea pieței securității cibernetice, cum ar fi posibilitatea de a introduce un cadru de certificare la nivel european pentru produsele TIC de profil.

Planul de acțiune își are originea în Strategia privind piața unică digitală, adoptată în 2015, în cea pentru securitatea cibernetică din 2013 și în viitoarea Directivă privind securitatea rețelelor și a informației (NIS). El se bazează și pe recentele comunicări privind punerea în aplicare a Agendei europene privind securitatea și privind contracararea amenințărilor hibride.

Alte stiri din Externe

Ultima oră