Parca ar fi razboi mondial. Peste 40 de state sunt implicate in razboiul din Siria

15 Dec 2015 | scris de Gheorghe Voicu
Parca ar fi razboi mondial. Peste 40 de state sunt implicate in razboiul din Siria

Pana atunci,e de remarcat cresterea tarilor implicate in conflict. Mai intai anuntul Arabiei Saudite:a fost creata o coalitie militara islamica impotriva terorismului.Interesanta precizarea oficialilor de la Riad:nu numai impotriva Statului Islamic ci si impotriva oricaror grupari teroriste care actioneaza in Libia, Irak, Siria, Egipt si Afganistan. Sunt 34 de state care au aderat la aceasta coalitie iar centrul de coordonare va fi in Arabia Saudita. Pe lista coalitiei apar Egiptul,tarile din Golf dar si Turcia , Pakistansi Senegal. Nu fac parte din aceasta intelegere Irakul si Iranul.

Absenta Iranului musulman siit este explicabila ,se afla intr-un conflict mocnit cu Arabia Saudita sunnita intr-o disputa veche pentru influenta in zona.

Arabia Saudita a anuntat ca actiunile coalitiei se vor coordona cu “puterile majore si organizatiile internationale” in ceea ce priveste operatiunile militare din Irak si Siria.

In zona actioneaza de mai bine de un an si o coalitie condusa de SUA care,deocamdata, efectueaza misiuni de bombardament atat in Siria cat si in Irak impotriva Statului Islamic.Din aceasta coalitie fac parte o serie de tari ca Marea Britanie,Australia, Canada, Franta , Maroc, Iordania , Maroc. La aceasta campanie, SUA participa cu 150 de avioane, Franta cu 38, Marea Britanie cu 16 avioane iar Australia si Canada cu cate 6 avioane.

Mai exista si o alta alianta in care Bashar al -Assad este sprijinit de Rusia si Iran.

Toate aceste forte sunt implicate in Siria si la o numaratoare sumara observam ca in conflict sunt implicate acum peste 40 de state.parca incepe un alt razboi mondial.

Alte stiri din Externe

Ultima oră