Olaf Scholz anunță că Germania investighează o scurgere „foarte gravă” în cadrul armatei: "Este o chestiune foarte serioasă"

02 Mar 2024
Olaf Scholz anunță că Germania investighează o scurgere „foarte gravă” în cadrul armatei: "Este o chestiune foarte serioasă"

Ministerul german al Apărării a anunțat sâmbătă, 2 martie, că investighează posibile interceptări telefonice ale discuțiilor confidențiale dintre ofițerii de rang înalt ai forțelor sale aeriene, Luftwaffe, cu privire la războiul din Ucraina, scrie Le Monde

Cazul a apărut după difuzarea pe rețelele de socializare, potrivit presei germane, de către conturile rusești apropiate de Kremlin, a ceea ce seamănă foarte mult cu înregistrarea unei conversații între ofițerii germani. Aceștia din urmă vorbesc despre ipoteza utilizării de către forțele ucrainene a rachetelor Taurus cu rază lungă de acțiune, de fabricație germană, și posibilul lor impact, în special dacă ar viza ținte precum podul din Crimeea, care leagă Peninsula Kerci, Crimeea, la vest, și teritoriul Rusiei.

Experții intervievați de săptămânalul Der Spiegel au considerat înregistrarea ca fiind autentică. „Examinăm dacă comunicațiile legate de forțele aeriene au fost interceptate, contraspionajul militar a luat toate măsurile necesare ”, a declarat o sursă pentru Agence France-Presse (AFP), purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

„Este o chestiune foarte serioasă și de aceea face acum obiectul unei investigații foarte atente, foarte amănunțite și foarte rapidă ”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, în marginea unei călătorii la Roma.

Problemă de siguranță structurală?

Ucraina a cerut de mult Germaniei aceste rachete cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri, dar Berlinul a refuzat până acum, invocând riscul escaladării conflictului.

„Dacă această poveste este verificată, ar fi foarte problematică ”, a declarat președintele comisiei parlamentare de monitorizare a serviciilor secrete, Konstantin von Notz, ziarelor grupului RND. „Se pune întrebarea dacă aceasta este o problemă excepțională sau o problemă de securitate structurală” în cadrul armatei germane, a adăugat el.

Roderich Kiesewetter, expert în apărare și membru al Uniunii Creștin Democrate (CDU), principalul partid de opoziție, a spus că „conversația [a fost] scursă în mod intenționat de Rusia chiar în acel moment, cu un obiectiv foarte special” , acela de a anihila de la început dezbaterea din Germania cu privire la livrarea rachetelor Taurus la Kiev.

„Alte conversații au fost cu siguranță ascultate și vor fi difuzate mai târziu pentru a servi interesele Rusiei ”, a declarat el pentru canalul de televiziune ZDF.

Potrivit lui Spiegel , discuția dintre ofițeri durează o jumătate de oră și emană dintr-o conferință video pe platforma publică WebEx și nu dintr-o rețea secretă a armatei interne, ceea ce ridică întrebări Bundeswehr cu privire la standardele de securitate internă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră