OIM: Peste 1700 de imigranţi sosesc zilnic în Europa

14 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
OIM: Peste 1700 de imigranţi sosesc zilnic în Europa

Conform OIM, tragediile în care sunt implicaţi imigranţi au continuat şi anul acesta.  Flavio Di Giacomo, de la filiala Roma a OIM, a declarat că luni, 11 ianuarier, autorităţile italiene din Santa Maria di Leuca (Apulia) au recuperat trupul unei femei înecate, despre care se spune că ar fi fost aruncată în mare de traficanţi, împreună cu alţi 37 de imigranţi somalezi care au reuşit însă să ajungă la ţărm. Alţi opt imigranţi sunt daţi dispăruţi, iar 220 au fost salvaţi de pe mare în timp ce se îndreptau spre Italia.

“Imigranţii sunt şi femei, şi bărbaţi. Ei pleacă din Turcia către Grecia, apoi Italia. Când vasul se apropie de coastă, traficanţii îi obligă să sară în apă şi să înoate până la ţărm, chiar dacă nu au veste de salvare. Femeile care se opun sunt bătute”, a explicat Di Giacomo.

Între timp, în fiecare zi, Garda de Coastă elenă anunţă operaţiuni de salvare. Miercuri, 55 de persoane au fost salvate de forţele navale greceşti, iar un traficant a fost arestat. OIM Grecia a anunţat că autorităţile elene au arestat 482 de persoane supectate de implicare în trafic de carne vie. Printre aceştia se numără  163 turci, 141 sirieni, 66 ucraineni, 28 afgani, 17 irakieni şi 12 greci. Ale persoane reţinute sunt ruşi, pakistanezi, algerieni, palestinieni, egipteni şi din Republica Dominicană.

Anul trecut, migranții ilegali și refugiații ajunşi în Grecia au provenit din peste 70 de țări. Conform OIM Grecia, sirienii, irakienii și afganii au reprezentat aproape 770.000 din cele 848.000 de sosiri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră