Ministrul ucrainean al agriculturii suspectat că și-a însușit terenuri publice

23 Apr 2024
Ministrul ucrainean al agriculturii suspectat că și-a însușit terenuri publice

Mykola Solsky, ministrul ucrainean al agriculturii, este acuzat că și-a însușit terenuri aparținând statului între 2017 și 2021, a anunțat marți într-un comunicat Agenția Națională Anticorupție, scrie Le MondeÎn calitate de ministru, Mykola Solsky a jucat în special un rol crucial în sprijinirea industriei cerealelor din Ucraina. Dacă responsabilitatea sa ar fi confirmată, el ar fi primul ministru din guvernul lui Volodimir Zelensky acuzat oficial de corupție.

„Actualul ministru al Agriculturii este acuzat că a confiscat teren public” în valoare de aproape 6,9 ​​milioane de euro și că a „încercat să-și însuşească alte terenuri” în valoare de aproape 4,5 milioane de euro, a spus Agenţia Naţională Anticorupţie în acest comunicat.

În acest scop, el ar fi cooperat cu funcționari din cadrul serviciului de stat responsabil cu cartea funciară și cartografie, potrivit autorităților. Din 2017 până în 2021, aceștia sunt bănuiți că au intrat în posesia a aproape 2.500 de hectare în regiunea Sumy, în Nord-Est, grație unui sistem care presupune deturnarea de documente oficiale. De asemenea, inculpații ar fi căutat să sechestreze alte 3.282 de hectare de teren, dar procurorii și agenții anticorupție i-au „împiedicat” să facă acest lucru , a spus agenția. Mai multe dintre persoanele vizate de această afacere, inclusiv ministrul, au fost sesizate oficial cu privire la acuzațiile lor, continuă agenția.

„Grupul criminal condus de cel mai înalt oficial include oficiali ai organelor naționale de geocadastru și persoane care controlează activitățile acestor organisme, așa-numiții curatori ”, a declarat Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) în comunicat. Se pare că a fost pus în aplicare un întreg sistem pentru a lua aceste terenuri de la companiile publice și a le încredința fermelor private, scrie L'Independent

Mykola Solsky, care nu este numit în mod explicit în comunicatul de presă, a lucrat până în 2019 pentru o firmă de avocatură, potrivit biografiei sale oficiale. A fost ales în Parlament în acel an și apoi numit ministru în martie 2022.

În calitate de ministru, Mykola Solsky a jucat în special un rol crucial în sprijinirea industriei cerealelor din Ucraina. Dacă responsabilitatea sa ar fi confirmată, el ar fi primul ministru din guvernul lui Volodimir Zelensky acuzat oficial de corupție.

Mai multe cazuri de corupție au apărut în Ucraina de la începutul invaziei ruse din februarie 2022, în special în cadrul armatei. Dar, în general, implică manageri cu funcții mai puțin superioare.

Lupta împotriva corupției, un rău endemic în Ucraina, este una dintre condițiile majore impuse de cei douăzeci și șapte de la Kiev ca parte a cererii sale de aderare la Uniunea Europeană.

Alte stiri din Externe

Ultima oră