Mihail Bulgakov a fost desemnat ca fiind "ucrainofob și imperialist" de catre experții Institutului Ucrainean de Comemorare Națională

09 Apr 2024
Mihail Bulgakov a fost desemnat ca fiind "ucrainofob și imperialist" de catre experții Institutului Ucrainean de Comemorare Națională

Autorul operei „Maestrul și Margareta”, născut la Kiev este acuzat ca a respins limba și cultura ucraineană și este acum ținta unei campanii de „decolonizare”, scrie Kiev Post

Un institut cu sediul la Kiev care implementează politica de stat privind restaurarea și conservarea memoriei naționale a poporului ucrainean l-a adăugat pe scriitorul sovietic și rus Mihail Bulgakov pe lista de oameni care întruchipează „simboluri ale politicii imperialiste ruse”.

Un comitet de experți format din nouă membri ai Institutului Ucrainean de Memorie Națională (UINP) și-a publicat concluziile pe 3 aprilie, după ce a aprobat concluzia pe 27 martie. 

Născut la Kiev într-o familie de ruși care au fost trimiși în zona controlată de țari a Ucrainei din Gubernia Orlyol, Bulgakov a fost descris ca un șovin care îsi bate joc de orice noțiune despre statul ucrainean și s-a remarcat pentru frazele denigratoare despre cultura și limba ucraineană, se arata în raport.

A fost numit „dezertor” pentru că a părăsit Armata Republicii Naționale Ucrainene în 1919, unde a slujit ca medic având în vedere experiența sa ca chirurg.

Bulgakov, care s-a mutat la Moscova în 1921, a fost acuzat ca a caracterizat oamenii care aspiră la statutul de stat ucrainean în timpul Războiului Civil din Rusia, după Primul Război Mondial, drept „demn de dispreț”. După mutarea sa, Bulgakov a fost singurul membru al familiei sale care nu a emigrat la Paris.

Cel mai apreciat roman al său a fost „Maestrul și Margareta”, publicat la aproximativ 20 de ani după moartea sa, în 1940, iar în anii 1960 a avut un impact profund (poate în mod ironic acum) asupra literaturii, muzicii și teatrului occidental. Nuvelele sale, „Inima de câine” și „Ouăle fatale” sunt, de asemenea, celebre.

Cu toate acestea, raportul UINP citează romanul său autobiografic „Garda Albă” pentru că a batjocorit limba ucraineană și desmneaza tonul acestuia drept „orientare anti-ucraineană exprimată brusc”.

Un alt roman autobiografic din zilele în care a trăit la Kiev, după cum spune raportul, „Zilele Turbinelor”, exprimă resentimente față de faptul că proprietarul casei pe care familia sa a închiriat-o era vorbitor de ucraineană care făcea parte din „Inteligentsia de la Kiev”.

Operele literare ale lui Bulgakov au fost scrise exclusiv în limba rusă.

În lucrările sale, scriitorul „nu prezintă niciun singur personaj ucrainean pozitiv... parodiază sau denaturează în batjocură limba ucraineană, batjocorește biserica autocefală ucraineană și neagă însăși existența națiunii ucrainene”.

În iunie, monumentul lui în Kiev, lângă casa în care a crescut în districtul Podil, a fost stropit cu vopsea roșie . 

De anul trecut și pe baza legislației recent adoptate, Kievul s-a angajat în ceea ce numește o campanie de „decolonizare”. De la invazia totală a Rusiei din februarie 2022, Ucraina a început să demonteze monumente și să schimbe numele indicatoarelor stradale și ale stațiilor de metrou legate de cultura rusă sau sovietică.

Drept urmare, curatorii muzeului Bulgakov au schimbat inscripția de acolo în limba rusă care scria „scriitor rus, sovietic” cu „rezident, doctor și scriitor proeminent de la Kiev” în limba ucraineană.

O breaslă numită Uniunea Națională a Scriitorilor din Ucraina în 2022 a cerut închiderea muzeului și, într-o declarație, l-a numit pe Bulgakov „un individ care urăște Ucraina suverană”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră