Marşul pentru demnitate la Varşovia

19 Iun 2016 | scris de Alex Revenco
Marşul pentru demnitate la Varşovia

Ieri, mii de personae au manifestat în central capitalei Poloniei împotriva unui proiect de lege de interzicere a avortului

Exist, gândesc, decid!
Deşi legea în vigoare este una dintre cele mai restrictive din Uniunea Europeană, oficialii polonezi sprijiniţi de biserica catolică intenţionează să interzică aproape total avortul. “Exist, gândesc, decid!” au scadat participanţii la „Marşul pentru demnitate” iar unii dintre ei purtau banderole pe care scria “drepturile Femeilor sunt drepturile Omului”, informează AFP.

Lege din 1993
Manifestaţia a fost organizată de grupul "Dziewuchy Dziewuchom" ("femeile pentru femei"), creat pe facebook la începutul acestui an, care numără peste 100.000 de membri. Legislaţia din Polonia, ce datează din 1993, permite avortul în doar trei situaţii: când viaţa sau sănătatea mamei este în pericol, când examenul prenatal indică o gravă patologie ireversibilă a embrionului şi atunci când sarcina este rezultatul unui viol sau incest.

5 ani de închisoare
Mai multe organizaţii care se opun avortului, cu sprijinul influentei biserici catolice şi a conservatorilor aflaţi la putere, au înaintat parlamentului un proiect de lege şi mai restrictiv, potrivit căruia avortul e permis doar pentru a salva viaţa mamei. Mai mult, pedeapsa pentru cei care fac avortul să fie de 5 ani închisoare, faţă de doi ani, în prezent.
Pentru ca legea să fie dezbătută în parlament sunt necesare 100.000 de semnături până la sfârşitul lunii iunie.

Avorturi clandestine
Un sondaj publicat în martie a.c. relevă că 51% dintre polonezi se opun liberalizării actualei legi. În fiecare an, în Polonia, se fac legal aproape 2000 de avorturi dar nu cunoaşte numărul avorturilor “clandestine” pentru care polonezele merg în Austria, Germania sau Slovacia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră