Președintele palestinian, Mahmud Abbas, fost agent KGB?

08 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Președintele palestinian, Mahmud Abbas, fost agent KGB?


Mahmud Abbas s-ar afla pe lista agenților palestinieni din 1983 care au activat la Damasc pentru temutul KGB. Informația difuzată se bazează pe un document de arhivă, descoperit acum câteva luni de doi cercetători.
Este vorba despre o listă de contacte ale KGB din anii 80, în Orientul Mijlociu și în alte regiuni ale lumii, care are 120 de pagini. La numărul 244 se află Mahmud Abbas. Pseudonimul: ”Krotov”. ”Cârtiță”, în rusă.
Documentele au fost scoase ilegal de către arhivistul şef al KGB, care a adunat mii de pagini şi a fugit în Occident, Vasili Mitrohin.
Decedat în 2004, Vasili Mitrohin a fost una dintre cele mai grozave surse, în materie de informații, referitoare la Războiul Rece. A lucrat decenii în arhivele primei direcții a KGB, scrie Le Monde.
Lista a ajuns recent la cercetători de la Institutul Truman de la Ierusalim. Arhiva Mitrohin este cea mai mare scurgere de informaţii din istorie şi a fost deschisă publicului în 2014, la Centrul Churchill al Universităţii Cambridge din Marea Britanie. După două decenii, în care au fost păstrate în secret, 2000 de pagini au fost descrise de către FBI ca fiind cea mai cuprinzătoare şi completă arhivă.
Printre documentele din Arhiva Mitrohin sunt informaţii ale KGB despre fostul cardinal care avea să devină Papa Ioan Paul al II-lea, şi despre Vladimir Putin, agent KGB la Dresda în Germania, relatează corespondentul RRA în Israel, Dragoș Ciocârlan.
În documente sunt detaliate locaţiile de dispozitive din întreaga Europă de Vest şi depozite de arme care să fie utilizate în eventualitatea unui război. Se comentează că Mahmud Abbas ar fi fot recrutat când şi-a făcut doctoratul la Moscova în domeniul Holocaustului.
În 1983, ambasadorul Uniunii Sovietice la Damasc era Mihail Bogdanov, în prezent este emisar special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Orientul Mijlociu.
Conducerea palestiniană a denunțat imediat ceea ce numește ”o campanie de defăimare”. ”Este stupid”, a explicat pentru Le Monde Hanan Ashrawi, membră a comitetului executiv al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP). ”Israelienii propagă minciuni, care capătă proporții și pe urmă este greu să reacționezi la așa ceva”, a mai spus Ashrawi.
Chestionați de Le Monde, cei doi cercetători israelieni, Isabella Ginor și Gideon Remez, afirmă că au ajuns la documentul cu pricina din întâmplare. ”A fost o surpriză, căutam altceva în ahivele Mitrohin”, a declarat profesorul Remez.

Alte stiri din Externe

Ultima oră