Macron: "Dacă Rusia ar câștiga, viața noastră s-ar schimba. Nu am mai avea securitate în Europa"

15 Mar 2024
Macron: "Dacă Rusia ar câștiga, viața noastră s-ar schimba. Nu am mai avea securitate în Europa"

Președintele Emmanuel Macron s-a adresat francezilor joi, 14 martie, pentru a explica psprijin pentru Ucraina, după comentariile sale controversate cu privire la posibila trimitere de soldați occidentali, în fața unei Rusii acuzată că este din ce în ce mai „amenințătoare” în Europa, scrie Le Figaro

În aceste 30 de minute de interviu - care sună ca începutul unei campanii a taberei prezidențiale la alegerile europene axată pe conflictul din Ucraina - șeful statului și-a justificat discursurile recente și necesitatea de a trimite ajutoare armatei lui Volodymyr Zelensky.

Întrebat despre posibila trimitere a trupelor franceze în Ucraina, președintele a răspuns: „Nu suntem siguri că o vom face. Nu suntem în această situație în prezent, dar nu excludem această opțiune pentru moment ”, spune Emmanuel Macron.

„Presupun că voi ridica această posibilitate ”, continuă el. „Am pus prea multe limite vocabularului nostru. Nu suntem pasionați de escaladare. Nu suntem în război cu Rusia, dar nu trebuie să o lăsăm să învingă.

„Controofensiva ucraineană nu a mers conform planului. Situația este dificilă pentru ucraineni. Au limite în ceea ce privește soldații pentru că Rusia este o țară mai mare”, crede Emmanuel Macron.

„Situația de pe front este extrem de fragilă ”, continuă el. „Da, începutul anului 2024 trebuia să fie anul renașterii. Sper că Rusia se va retrage din pozițiile sale și va opri acest război. Dar nu vom conduce niciodată ofensiva, nu vom lua niciodată inițiativa în Ucraina”

„Vom face ceea ce este necesar pentru a ne atinge scopul. Dacă Rusia ar câștiga, viața noastră s-ar schimba. Nu am mai avea securitate în Europa ”, afirmă Emmanuel Macron.

„Credibilitatea Europei va fi redusă la zero ”, continuă el. „Cât de siguri ar fi europenii?”

„Rusia este un adversar. Regimul de la Kremlin este adversarul nostru ”, declară Emmanuel Macron. „Dar, nu suntem în război cu Rusia. Suntem pregătiți să răspundem unei posibile escaladari a Rusiei”, continuă el.

„Nu este potrivit să facem amenințări atunci când avem o armă nucleară ”, a spus el referitor la declarațiile anterioare ale lui Vladimir Putin. Cu toate acestea, Emmanuel Macron a declarat că nu a vorbit cu Vladimir Putin „de câteva luni” . „Am vorbit cu el ori de câte ori era nevoie . ” „Vladimir Putin este prins într-o derivă represivă și autoritare în țara sa și a ales, în ultimii ani, să fie o putere destabilizatoare” în mai multe teatre de operațiuni.

„Trebuie să ne simțim mai întâi protejați pentru că suntem o forță nucleară. Suntem pregătiți, avem o doctrină. Când vine vorba de energia nucleară, sunt necesare puține cuvinte; este un instrument de securitate. Acest lucru ne dă responsabilitatea de a nu fi niciodată într-o escaladare”, continuă el.

Emmanuel Macron nu exclude să ia „noi inițiative” la nivel european

„Nu putem exclude luarea de noi inițiative la nivel european” pentru a ajuta Ucraina, declară președintele Republicii. „Există o singură persoană responsabilă pentru această situație: regimul de la Kremlin”, continuă el. „Dacă situația se deteriorează, vom fi pregătiți (...) pentru ca Rusia să nu câștige niciodată”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră