Klaus Iohannis s-a pus de-a curmezișul lui David Cameron, la Bruxelles

11 Iun 2015
Klaus Iohannis s-a pus de-a curmezișul lui David Cameron, la Bruxelles
Premierul britanic David Cameron a suferit joi cea mai dură înfrângere în tentativa sa de a iniția o reformă a Uniunii Europene. Planurile sale au fost respinse de patru dintre liderii Uniunii Europene.

Daily Mail titrează, joi: ”Non! Nu! Ei! No! Patru lideri europeni îi spun lui Cameron că nu vor sprijini solicitările sale de schimbare la Bruxelles”.
Cameron a participat, la Bruxelles, la summitul Uniunea Europeană-Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (UE-CELAC) întâlnindu-se cu liderii mai multor țări membre. Premierul britanic a pornit într-o ofensivă diplomatică pentru renegocierea apartenenței Marii Britanii la UE, înaintea unui referendum pe această temă prevăzut a avea loc până la finalul lui 2017.

Însă runda de diplomație intensivă s-a transformat într-o serie umilitoare de pași înapoi, întrucât fiecare dintre cei patru lideri cu care David Cameron a avut joi întrevederi bilaterale i-a respins propunerile.

Astfel, într-o întâlnire avută joi dimineață, premierul belgian Charles Michel a declarat că planul de interzicere pentru patru ani a accesului imigranților la ajutoarele sociale este un start greșit și i-a transmis șefului guvernului britanic faptul că renegocierea (tratatelor UE) ''nu va fi ușoară''.

Măsura de reducere a beneficiilor sociale, despre care David Cameron a spus că este 'o cerință absolută' pentru a menține Marea Britanie în interiorul Uniunii Europene, a fost respinsă și de președintele român Klaus Iohannis. Șeful statului român le-a declarat reporterilor după întâlnirea cu Cameron că se va opune unei astfel de măsuri.

Întrebat dacă ar dori ca cetățenii români ce merg în Marea Britanie să fie tratați diferit față de cetățenii britanici în materie de eligibilitate pentru ajutoare sociale, el a răspuns: ''Ei bine, evident nu, pentru că interesul meu suprem este ca românii să fie tratați drept cetățeni europeni oriunde în Uniunea Europeană''.

Totuși, David Cameron a apreciat faptul că președintele României a declarat că imigranții care urmăresc doar beneficiile sociale fără a avea intenția de a-și găsi un loc de muncă constituie o ''problemă majoră''.

Mai mult, după întâlnirile avute cu premierul britanic, omologii săi finlandez Juha Sipila și spaniol Mariano Rajoy au declarat că nu vor lua în considerare schimbarea tratatelor UE, în ciuda faptului că David Cameron consideră esențial acest lucru.

Downing Street 10 speră că renegocierea statutului Marii Britanii de membră a UE ar putea fi încheiată în jurul datei Crăciunului, deschizând astfel calea pentru un posibil referendum în primăvara anului viitor. Totuși, David Cameron trebuie să obțină acordul tuturor celorlalte 27 de state membre față de propunerile sale, adaugă sursa citată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră