Iranul tocmai i-a întărit puterea lui Netanyahu

15 Apr 2024
Iranul tocmai i-a întărit puterea lui Netanyahu

Iranul nu mai este o sperietoare "fantomă" - și acest lucru este o mană cerească pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care poate transforma acum atacul cu drone și rachete de sâmbătă de la Teheran în avantajul său politic, în timp ce își continuă războiul în Gaza și, eventual, în Liban, scrie Politico

Netanyahu a fost ironizat de mult pentru că a văzut mâna lungă a mullahilor ca fiind în spatele aproape oricărei amenințări la adresa securității Israelului și a fost acuzat că a exagerat riscurile unui atac direct din partea liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei.

Acum, Netanyahu poate pretinde că masca a căzut și că adevăratul inamic este clar după ce bombardamentul fără precedent al Republicii Islamice a depășit ceea ce timp de decenii a fost o linie roșie de neconceput. Este pentru prima dată când Iranul lansează un atac direct asupra statului Israel, iar Mohammad Jamshidi, un adjunct al șefului de cabinet al președintelui Iranului, a declarat că „ecuația strategică” s-a schimbat acum între Teheran și Israel.

Această nouă dinamică întărește foarte mult mâna lui Netanyahu în asigurarea sprijinului militar internațional și îi permite să-și dubleze războiul împotriva Hamas susținut de Iran în Fâșia Gaza și, eventual, să treacă la Hezbollah din Liban, un alt mandatar șiit iranian. Prim-ministrul are acum o mai mare libertate de a considera războiul din Gaza drept o luptă de supraviețuire națională împotriva unei țări bine înarmate, condusă de fundamentaliști islamiști care urmăresc arme nucleare. 

De asemenea, Iranul nu ar fi putut cronometra mai bine, aruncându-i lui Netanyahu un colac de salvare, așa cum răbdarea internațională față de liderul de dreapta era atârnată de un fir. Adăugând numărul victimelor civile din Gaza, Netanyahu se ridica împotriva președintelui american Joe Biden, care dorea ca acesta să evite un atac total asupra orașului de graniță Rafah și se afla sub presiune extremă asupra uciderii de către Israel a șapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen.

Teheranul pare pregătit să-l lase să scape. Atacul de peste noapte face ca argumentul pentru sprijinul Israelului să fie aproape de nerefuzat, datorită în primul rând a ceea ce se poate dovedi a fi o gafă strategică majoră a regimului iranian. Deja criticată pe scară largă acasă pentru corupție, gestionare economică greșită și o suprimare criminală a drepturilor omului – conducerea Iranului riscă acum să pară incompetentă din punct de vedere militar.

Sprijinul lui Biden pentru Israel este acum „tare ca fierul”, în timp ce prim-ministrul britanic Rishi Sunak a insistat că Marea Britanie va „continua să susțină securitatea Israelului”. Franța și Marea Britanie – cele două puteri nucleare europene ale NATO – au participat ambele la apărarea împotriva bombardamentelor iraniene.

În SUA, membrii Congresului din ambele partide au făcut eforturi pentru ca un ajutor internațional suplimentar pentru Israel să fie aprobat în urma acțiunii Iranului.

Două opțiuni bune

Yaakov Amidror, un fost consilier pentru securitate națională al lui Netanyahu, a fost de acord că atacul i-a oferit fostului său șef o oportunitate de aur.

„Lui Bibi i s-au oferit două opțiuni bune – și asta se întâmplă rar”, a declarat Amidror, un general pensionar și fost șef al departamentului de cercetare al informațiilor militare israeliene, pentru POLITICO.

„El poate alege fie capul caracatiței, care este Teheranul, argumentând că avem legitimitatea să facem acest lucru acum. Sau le poate spune americanilor: Înțelegem că nu doriți să escaladăm cu Iranul și suntem gata să facem compromisuri, dar ceea ce ne dorim în schimb este ca America să ofere Israelului tot ajutorul necesar pentru a distruge capacitatea militară a Hamas în Gaza, inclusiv în Rafah”, a spus Amidror.

Prima opțiune – un atac direct asupra Iranului – ar fi o acțiune uriașă numai pentru Israel, iar Statele Unite semnalează deja că vor să evite această conflagrație . În timp ce sprijinul intern pentru regimul iranian este slab, un atac direct ar putea risca să stârnească un patriotism national, care este profund. 

Iranul își aruncă barajul eșuat împotriva Israelului ca un contraatac calibrat și spune că satisface nevoia țării de răzbunare după un atac mortal asupra consulatului său din Damasc la începutul acestei luni. Armele au produs daune minore unei baze aeriene israeliene – iar Teheranul spune că vrea să înceteze problema acolo. Afirmația iranianului că dronele și rachetele au fost menite să fie un mesaj bine reglat, mai degrabă decât să provoace decese extinse, nu are prea multă greutate în Israel

„Acesta nu a fost simbolic din partea Iranului, a fost un atac major”, a spus Charles Freilich, un fost consilier israelian pentru securitate națională. Dar el a remarcat că acest lucru nu a făcut ca represaliile directe să fie inevitabile. „În circumstanțe normale, Israelul ar trebui să răspundă unui atac de această natură și amploare. Dar, în acest caz, Israelul poate fi nevoit să fie de acord cu preferințele americane; care cu siguranță contravin unora dintre principiile fundamentale ale strategiei de securitate națională a Israelului”.

Dar un oficial israelian în exercițiu a spus POLITICO că va exista un răspuns, avertizând totodată că va trebui măsurat pentru a evita un război total din Orientul Mijlociu. 

Țintește Rafah. Țintește Libanul.

Asemenea îngrijorări legate de o confruntare directă cu Teheranul ridică perspectiva că toată mânia Israelului ar putea fi simțită mai aproape de casă, în atacurile continue în teritoriile palestiniene și, eventual, în acțiuni mai intense în Liban, pe care unii intransigenți din cabinetul său le susțin de luni de zile. Este o critică de lungă durată la adresa politicii externe iraniene că Teheranul este fixat de propria supraviețuire și prestigiu și nu-i pasă de pierderile mari pe care le provoacă intervențiile sale, din Liban până în Yemen . 

Yossi Kuperwasser, fost director general al Ministerului Afacerilor Strategice din Israel, a remarcat că întregul război din Gaza a fost de fapt „un război împotriva Iranului” încă de la început.

El a adăugat că Israelul trebuie să „limiteze capacitățile acestui regim fanatic din Iran. În acest scop, ceea ce trebuie să facem este mai întâi să terminăm treaba în Gaza, ceea ce va fi dureros pentru iranieni. Toate acestea au început pentru că au vrut să salveze Hamas”, a spus Kuperwasser.

„Al doilea este să ne asigurăm că există repercusiuni pentru proiectul nuclear iranian. Imaginați-vă dacă așa ceva s-ar fi întâmplat atunci când iranienii au arme nucleare și sunt atât de aproape de a le avea”, a spus el.

Într-adevăr, există deja semne că Israelul profită de acțiunile Iranului pentru a obține avantaje atât în ​​Gaza, cât și în Liban.

În Gaza, Times of Israel a raportat că discuțiile la nivel înalt cu SUA cu privire la Rafah – unde Washingtonul vrea să evite o invazie totală în oraș – erau acum suspendate

Pe frontul libanez, Forțele de Apărare Israelului au lovit adânc în nord-estul Libanului duminică, lovind ceea ce a numit un „site important de producție de arme” aparținând Hezbollah. Grupul libanez a tras aproximativ 40 de rachete în nordul Israelului în timpul atacului iranian, potrivit IDF.

Există o presiune tot mai mare asupra lui Netanyahu din partea ultranaționaliștilor și a partidelor de extremă dreapta din coaliția sa de guvernare pentru un răspuns mare. Itamar Ben-Gvir, ministrul securității naționale, și Bezalel Smotrich, ministrul de finanțe al țării, îi îndeamnă amândoi liderului israelian să nu se lase influențat de oficialii americani care îl avertizează cu privire la represalii.  

„Bibi îi ascultă pe toți și va încerca să echilibreze toate cerințele față de el, dar nu-l văd abținându-se de la unele represalii”, a declarat pentru POLITICO un oficial guvernamental.   

„Există conștientizarea că acesta este un punct de cotitură de care Israelul va beneficia din punct de vedere diplomatic, dacă este tratat bine”, a continuat oficialul. „Atacul a smuls masca și a arătat lumii ce este Iranul și nu vrem ca niciuna dintre acțiunile noastre să ne distragă atenția de la asta. Aceasta este o oportunitate pentru noi de a construi o coaliție anti-Iran mult mai puternică, dacă jucăm inteligent. Deci, da, va exista răzbunare, nu văd cum Bibi nu poate face asta, dar nu vor fi folosite toate armele; va fi mai limitat și măsurat pentru a face un punct și pentru a nu jigni aliații noștri care ne-au ajutat atât de mult noaptea trecută.”

Ministrul Cabinetului de Război, Benny Gantz, a făcut aluzie la același lucru, spunând într-o declarație: „Vom construi o coaliție regională și vom stabili prețul cerut de la Iran în modul și la momentul potrivit pentru noi”.

Danny Danon, un fost trimis israelian la Națiunile Unite, a declarat pentru POLITICO că un anumit fel de contraatac este inevitabil. „În vecinătatea noastră, ar fi iresponsabil să nu ripostăm după un astfel de atac fără precedent din partea Iranului împotriva Israelului”, a argumentat el.

Danon, acum parlamentar Likud, care l-a contestat de două ori pe Netanyahu pentru conducerea partidului și ar putea să o facă din nou, a adăugat: „Știm că Iranul se află în spatele tuturor împuterniciților lor și este prima dată când au decis să ne atace direct. Nu avem altă cale decât să transmitem un mesaj clar că a fost o greșeală, care nu va fi acceptată de noi. A nu riposta va aduce încă un atac de la Teheran”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră