Europarlamentar german: Atragerea investițiilor prin avantaje fiscale este ilegală în UE

08 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
Europarlamentar german: Atragerea investițiilor prin avantaje fiscale este ilegală în UE

Ferber reamintește că trebuie respectat principiul potrivit căruia impozitul să fie plătit în țara în care are loc activitatea economică. ”Companiile afirmă că respectă aceste decizii fiscale speciale și că plătesc impozitele pe care le cere statul. Deci totul este legal. Au dreptate din acest punct de vedere.

De aceea Comisia nu a investigat companiile Apple, IKEA, Fiat sau Starbucks. Comisia a investigat statele Olanda, Luxemburg și Irlanda. Companiile nu trebuie decât să plătească impozit la fel ca toate celelalte companii din aceste țări”, a adăugat europarlamentarul german.

”Statele trebuie să înțeleagă acest lucru. Pot atrage investiții, dar trebuie să învețe că atragerea investițiilor prin acordarea de avantaje fiscale este ilegală conform regulilor UE. Atâta vreme cât capitalele nu înțeleg acest lucru, nu ne putem plânge de companii.

Dacă firmele internaționale trebuie să plătească doar o treime din cât plătesc IMM-urile, atunci acest lucru trebuie schimbat. Cei care au profit într-o țară, trebuie să plătească impozit. În momentul de față acest lucru nu se întâmplă.

Europa reprezintă cea mai dezvoltată piață unică din lume cu acces la 500 de milioane de oameni. Nicio altă regiune din lume nu poate oferi acest tip de beneficii. În al doilea rând, UE garantează siguranța legală. Doar câteva piețe sunt la fel de dezvoltate legal ca UE”, a mai spus acesta.

”După 2008 credeam că toate statele din lume au voința de a avansa către o impozitare corectă și egală. Cazurile de ajutor de la stat din UE provoacă distorsiuni de piață și acestea trebuie rezolvate în interiorul UE. Nu putem fi buni negociatori cu celelalte state ale lumii, deoarece avem decizii fiscale diferite”, a încheiat Markus Ferber.

Alte stiri din Externe

Ultima oră