În Franţa va fi din nou prelungită starea de urgenţă. Până la ce dată va fi în vigoare

24 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
În Franţa va fi din nou prelungită starea de urgenţă. Până la ce dată va fi în vigoare Galerie foto (2)

Noul preşedinte francez Emmanuel Macron va solicita Parlamentului să prelungească până la 1 noiembrie starea de urgenţă instituită ca urmare a atentatelor de la 13 noiembrie 2015 de la Paris, şi doreşte şi o nouă lege pentru a lupta contra ameninţării teroriste, a anunţat miercuri Preşedinţia franceză.

Potrivit Le Point, starea de urgenţă, regim excepţional decretat la finele lui 2015 după atacurile jihadiste soldate cu moartea a 130 de persoane, a fost deja prelungită de cinci ori şi urma să fie ridicată la jumătatea lunii iulie.

Macron a mai cerut Guvernului să propună măsuri de întărire a securităţii în faţa ameninţării teroriste şi în afara stării de urgenţă, pentru a se putea pregăti un text legislativ pe această temă în următoarele săptămâni.

Președintele centrist de 39 de ani, ales la 7 mai, a mai dat instrucțiuni pentru instituirea unui centru de coordonare al serviciilor angajate în luptă împotriva terorismului, a cărui organizare se preconizează să fie finalizată la începutul lunii iunie, mai precizează Palatul Elysee.

Emmanuel Macron a subliniat din nou miercuri "solidaritatea care unește Franța și Regatul Unit în lupta împotriva terorismului" și Consiliul Apărării francez a "examinat modalități de a furniza întreaga asistență anchetei efectuate de autoritățile britanice", potrivit comunicatului. El a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Marii Britanii în memoria victimelor atentatului de la Manchester.

Alte stiri din Externe

Ultima oră