Îmbrăcăminte ”made in ISIS”? Statul Islamic a pus mâna pe producția siriană de bumbac

02 Sep 2015
Îmbrăcăminte ”made in ISIS”? Statul Islamic a pus mâna pe producția siriană de bumbac
Gruparea Statul Islamic (ISIS) a pus mâna pe producția siriană de bumbac, un risc care este deja luat în serios de anumiți producători de îmbrăcăminte, care țin la imaginea lor, chiar dacă posibilitatea de a găsi pe piață haine din bumbac ”made in ISIS” este limitată, comentează 7sur7.de.

În afara petrolului și a grâului siriene, jihadiștii au preluat controlul asupra a trei sferturi din producția de bumbac a Siriei, această țară fiind unul dintre exportatorii importanți, înainte de război, explică pentru France Presse Jean-Charles Brisard, specialist în finanțarea terorismului.

Subiectul este de actualitate în cele mai importante dintre casele de modă de lux din Paris. O sursă din domeniu, care se ocupă cu aprovizionarea pentru una dintre firmele de prestigiu din lumea modei, recunoaşte că firma este extrem de vigilentă când vine vorba despre provenienţa materialelor.
”Furnizorul nostru obişnuit ne-a trimis rulouri cu ţesături fără borderouri cu originea materialelor, iar noi le-am transmis celor din ateliere să nu se atingă de ele, până nu primim certificatele de origine. Vă imaginaţi? Cum ar fi să ne trezim cu marfă furnizată de ISIS?”, spune acesta.
Aproape de zonele aflate sub controlul jihadiştilor se află Turcia, al doilea furnizor de textile al Uniunii Europene, al treilea pentru îmbrăcăminte, potrivit datelor compilate de Uniunea industriilor textile (UIT).

Acum, îngrijorarea cea mare e că en gros-iştii turci utilizează bumbac vândut ieftin de ISIS, care este avidă de surse de finanţare. (M.C)

Alte stiri din Externe

Ultima oră