Haos pentru BREXIT, dar Cabinetul May supraviețuiește. Soarta românilor din Marea Britanie, subiect de preocupare

16 Ian 2019 | scris de M.C.
Haos pentru BREXIT, dar Cabinetul May supraviețuiește. Soarta românilor din Marea Britanie, subiect de preocupare

După ce Camera Comunelor a respins marţi cu o majoritate zdrobitoare (432 voturi împotrivă faţă de 202 pentru) acordul privind Brexitul pe care UE l-a convenit cu Theresa May, opoziţia laburistă a anunţat imediat că introduce o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator.

Votul a avut loc miercuri, iar Guvernul premierului britanic Theresa May a supravieţuit.

Un număr de 325 de parlamentari şi-au exprimat încrederea în guvernul conservator, în timp ce 306 au votat pentru moţiunea de cenzură.

Respectivul acord este criticat deopotrivă de parlamentarii proeuropeni, care doresc rămânerea Regatului Unit în blocul comunitar, cât şi de cei eurosceptici, care dezaprobă mai ales clauza de ''backstop'' (plasă de siguranţă) pentru frontiera nord-irlandeză, inclusă în acest acord şi care prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxelles-ul vor găsi o soluţie mai bună în privinţa acestei frontiere. 

După rezultatul de miercuri seara din Camera Comunelor, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului May a declarat că nu exclude retragerea din Uniunea Europeană fără acord, iar ministrul muncii, Amber Rudd, a afirmat că nicio opţiune nu poate fi exclusă, nici măcar amânarea Brexit-ului, transmite Reuters.

Patru sute de mii de români muncesc sau studiază în Marea Britanie şi toţi vor să ştie cum va arăta viitorul lor acolo după ce ţara de adopţie nu va mai face parte din Uniunea Europeană.

Situaţia este însă incertă. Dacă Parlamentul britanic NU ar fi respins acordul, românii ar fi avut dreptul să locuiască, să muncească şi să studieze în Marea Britanie fără restricții  până la sfârşitul lui 2020. După această dată, unii ar fi putut să aplice pentru un statut special.

Mulţi români se gândesc deja să se întoarcă acasă, dar îi opresc copiii înscrişi la şcoli britanice.

"Nu e cazul să intrăm în fibrilaţii. Suntem aici, suntem pregătiţi, vom avea soluţii". Este primul mesaj al preşedintelui Klaus Iohannis pentru românii care trăiesc în Regatul Unit după ce Parlamentul britanic a respins acordul negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi clarifice poziţia.

Şeful statului român consideră că decizia Parlamentului britanic este regretabilă.

"Aseară, Parlamentul britanic a refuzat acordul care a fost prezentat de Guvernul britanic, un acord care a fost negociat. Este important de observat - acest acord nu a fost impus de cineva altcuiva, ci este un acord care a fost negociat de echipa stabilită de UE-27 şi Guvernul Marii Britanii. Acesta este un pas procedural şi rezultatul este regretabil. Eu consider în continuare că acest acord este unul bun, garantează - în final, dacă va fi aprobat - o retragere ordonată a Marii Britanii şi permite construirea unei relaţii viitoare în condiţii bune", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

"Cred că trebuie analizate două aspecte care sunt importante şi pentru UE, dar şi pentru noi, în ţară. În primul rând, Guvernul Marii Britanii trebuie să îşi clarifice poziţia, trebuie să ştim ce se va întâmpla în Marea Britanie în continuare. Nu s-au epuizat procedurile care pot duce într-un final la aprobarea acestui acord şi asta ar fi soluţia cea mai bună. Pe de altă parte, UE, formată din cei 27, este pregătită şi pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă e posibilă o renegociere a acestui acord sau dacă sunt poziţii diferite în UE-27. Şi aici pot să vă spun cu foarte mare claritate: UE-27, deci noi, cei care rămânem în Uniune, suntem uniţi. Nu există abordări divergente. Pe de altă parte, acest acord, care a fost îndelung negociat şi aprobat de UE-27, nu va fi renegociat", a arătat Klaus Iohannis.

Teoretic, mai sunt 10 săptămâni până la Brexit, dar se vorbește tot mai insistent la Bruxelles despre varianta prelungirii acestui termen - cu câteva luni, sau chiar cu un an. Acest scenariu însă ridică mari probleme, ținând cont că alegerile pentru Parlamentul European sunt în mai, iar în actuala situație, britanicii NU au posibilitatea de a mai vota.

Dacă Marea Britanie cere prelungirea termenului şi prezintă motivele pentru care dorește prelungirea, cele 27 de țări membre vor decide, în unanimitate, ce e de făcut.

Marea spaima e că Brexit se transformă într-o telenovelă fără sfârșit, cred unii comentatori, iar acest lucru nu va face decât să-i ajute pe populiști și pe eurosceptici la apropiatul euro-scrutin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră