Acordul BREXIT a fost RESPINS de Parlamentul britanic

15 Ian 2019 | scris de A.V.
Acordul BREXIT a fost RESPINS de Parlamentul britanic

Acordul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, Brexit, al Theresei May, a fost respins de parlamentarii britanici cu 432 de voturi la 202 (la o majoritate necesară de 230 de voturi), anunță The Guardian.

În acelaşi timp, opoziţia laburistă a prezentat o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator.

Este cea mai dură înfrângere parlamentară pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii.

Zeci de parlamentari din formaţiunea conservatoare condusă de May - atât susţinători ai Brexit-ului, cât şi susţinători ai apartenenţei la UE - şi-au unit forţele pentru a respinge acordul, scrie agerpres.ro, citând agențiile internaționale de presă.

Parlamentul de la Londra urma să se pronunțe, marți seară, asupra acordului de „divorț” convenit cu Uniunea Europeană de către premierul britanic Theresa May, un vot istoric ce ar uma însă să agraveze incertitudinea cu privire la viitorul Regatului Unit.

Dezbateri asupra textului s-au desfășurat marți după-amiază în Camera Comunelor, acestea încheindu-se în cursul serii, cu o intervenție a premierului Theresa May.

Theresa May a făcut apel, în intervenția sa, la „respectarea” rezultatului referendumului asupra Brexit și a cerut deputaților britanici să voteze în favoarea acordului de ieșire din UE pe care ea l-a negociat cu Bruxelles-ul.

„Avem datoria de a respecta o decizie democratică”, a spus May într-o Cameră a Comunelor plină ochi, cu câteva minute înainte de începerea votului.

Ea a afirmat că un vot împotriva acordului este un vot pentru incertitudine, diviziune şi riscul unei ieşiri din UE fără nicio înţelegere.

Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană la 29 martie, dar acest termen este considerat acum foarte improbabil din cauza opoziţiei cu care se confruntă Guvernul britanic în Camera Comunelor.

Luni, premierul Theresa May a făcut un ultim efort frenetic de a convinge parlamentarii să aprobe Acordul Brexit, avertizând că respingerea înțelegerii reprezintă o "trădare a votului poporului britanic" ce ar putea avea "consecinţe politice catastrofale".

May i-a mai îndemnat pe parlamentari să aprobe Acordul Brexit "de dragul naţiunii". Totodată, May a respins îndemnurilor unor parlamentari de a amâna data ieșirii Marii Britanii din UE pentru a avea mai mult timp să convingă membrii Camerei Comunelor ori pentru a organiza un nou acord.

"Vom părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie", a insistat Theresa May.

Luni seara, Camera Lorzilor a aprobat, cu 321 de voturi pentru și 152 contra, o rezoluție simbolică de respingere Acordului Brexit negociat de May. Deși simbolică, Camera Comunelor fiind forul decizional în cazul Brexit, rezoluția Camerei Lorzilor, care respinge și scenariul unei ieșiri din UE fără un acord, semnalează că acordul Theresei May va "prejudicia prosperitatea economică viitoare, securitatea internă și influența globală" a Marii Britanii.

Potrivit postului BBC News, dacă acordul este respins marți, May are la dispoziție trei zile lucrătoare să prezinte Parlamentului britanic un "Plan B". Dacă și acest plan este respins, Londra ar putea cere o amânare a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar pentru a oferi Guvernului Theresa May timp suplimentar pentru revizuirea şi ratificarea actualului Acord Brexit imediat după ce Downing Street va avea o idee clară despre ce vrea majoritatea din Camera Comunelor.

Un alt scenariu este acela al ieșirii din UE fără un acord, însemnând că Marea Britanie ar întrerupe brusc legăturile cu Uniunea Europeană. Numeroși politicieni însă au avertizat că un asemenea scenariu ar fi dezastruos. Totodată, un număr crescând de politicieni britanici propun un nou referendum pe tema apartenenţei la UE. 

UPDATE

Liderii Uniunii Europene au atras atenţia marţi seară asupra riscului unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din blocul comunitar după ce Parlamentul de la Londra a respins acordul premierului Theresa May privind Brexit-ul, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"Riscul unui Brexit fără acord a crescut" după votul Parlamentului britanic, a transmis preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

El a spus că nu îşi doreşte un Brexit dezordonat şi a cerut Marii Britanii "să îşi clarifice intenţiile cât mai repede posibil", pentru că "timpul aproape a expirat".

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la o "soluţie pozitivă".

"Dacă un acord este imposibil, şi dacă nimeni nu vrea să nu existe niciun acord, atunci cine va avea în cele din urmă curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?", a scris Tusk într-o postare pe Twitter.

UPDATE

Ministrul de finanţe şi vicecancelar german Olaf Scholz a declarat marţi că este "o zi amară pentru Europa" după ce Parlamentul britanic a respins acordul negociat cu Bruxellesul privind Brexit-ul.

"Este o zi amară pentru Europa. Suntem pregătiţi. Dar un Brexit dur este cea mai rea dintre toate posibilităţile pentru UE, dar în special pentru Marea Britanie", a scris Scholz pe Twitter imediat după votul din Parlamentul de la Londra.

Preşedinta Uniunii Creştin Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, şi-a exprimat la rândul său regretul pe Twitter, spunând că "un Brexit dur ar fi cea mai rea dintre toate opţiunile".

Ea i-a îndemnat pe britanici ca de acum "să nu se precipite".

Secretarul de stat german pentru Europa, Michael Roth, a spus că este vorba de un 'dezastru', adăugând totuşi că "porţile Europei rămân deschise".

UPDATE

Guvernul irlandez a anunţat marţi că îşi intensifică pregătirile pentru un Brexit fără acord, după ce Parlamentul de la Londra a respins înţelegerea negociată de premierul britanic Theresa May cu Bruxellesul privind ieşirea Regatului Unit din UE.

"În mod regretabil, rezultatul votului sporeşte riscul unui Brexit dezordonat. Prin urmare, guvernul va continua să îşi intensifice pregătirile pentru un astfel de rezultat", a precizat guvernul de la Dublin într-un comunicat.

Totodată, guvernul irlandez a făcut apel la Marea Britanie să prezinte propuneri "pentru a rezolva acest impas".

De asemenea, Dublinul a reamintit "poziţia clară a UE că acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere".

Alte stiri din Externe

Ultima oră