Grevă la Luvru

27 Mai 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Grevă la Luvru

Luni 27 mai angajații muzeului Luvru din Paris au intrat în grecă. Mii de  turiști au fost, astfel, împiedicați să admire celebrele opere de artă expuse, potrivit France 24.

Membrii personalului care asigură supravegerea și securitatea în sălile muzeului au acuzat faptul că se simt copleșiți de numărul mare de vizitatori cărora trebuie să le facă față.

Angajații muzeului susțin că se impune sporirea numărului lor în condițiile în care numărul vizitatorilor a crescut în permanență.

"Din cauza unei greve a personalului care se ocupă de supraveghere și securitate din cauza numărului prea mare de vizitatori, Luvrul va fi închis, în caz excepțional” a anunțat muzeul pe o rețea socială.

Sindicatul Sud Culture Solidaires a precizat într-o declarație că muzeul Luvru se ”sufocă”, iar angajațiii sunt copleșiți de numărul mare de vizitoatori.

"Angajații au remarcat deteriorarea crescândă a condițiilor de lucru și de vizitare” a subliniat sindicatul. "Peste 10 milioane de vizitatori au intrat la Luvru în 2018. Cu toate că numărul de vizitatori a crescut cu mai bine de 20% din 2009, numărul angajaților a scăzut”, au punctat protestatarii.

Sindicatul a menționat că 150 de angajați ai muzeului s-au strâns în fața Ministerului Culturii de la Paris și au protestat față de ”reducerile de personal”.

Muzeul a anunțat că va înapoia banii turiștilor care au achiziționat bilete pentru ziua de luni. Ziua de luni este aglomerată pentru Luvru, care este unul dintre puținele muzee pariziene  deschise în prima zi a săptămânii. 

Memento

Nu este prima dată când angajații de la Luvru fac grevă.

În 2013, aceștia au protestat față de creșterea numărului de incidente care implicau hoți de buzunare în incinta muzeului.

Conducerea muzeului a depus o plângere la Parchetul din Paris în decembrie 2012, solicitând creşterea numărului de polişti în Luvru pentru a stopa problemele create de hoţii de buzunare.

Serviciile de justiţie şi ale poliţiei s-au mobilizat, declara, în epocă, un purtător de cuvânt al  muzeului, organizând reuniuni de lucru cu scopul de a amplasa un dispozitiv de securitate adaptat la această situaţie.

Conducerea muzeului a hotărât măsuri în acest sens, interzicând temporar accesul în muzeu pentru hoţii deja identificaţi. “Agenţii de securitate şi-au exprimat nemulţumirea.

Uneori, ei vin la serviciu cu frica în suflet, pentru că se confruntă cu bande organizate de hoţi de buzunare, care au devenit din ce în ce mai agresivi, în rândul cărora se află inclusiv minori, care intră gratuit în muzeu şi, chiar după ce sunt interogaţi de poliţie, revin după câteva zile” afirma delegatul sindical Christelle Guyader.

Muzeul Luvru din Paris găzduiește 10 milioane de vizitatori în fiecare an. O mie de agenţi de pază lucrează la Luvru, dintre care 470 sunt prezenţi în fiecare zi în muzeu, potrivit conducerii instituţiei.

 

 

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră