Germania si Franta someaza tarile UE. Cer cote obligatorii de refugiati

03 Sep 2015
Germania si Franta someaza tarile UE. Cer cote obligatorii de refugiati
Iritare vizibila a Frantei si Germaniei care ,in aceasta dupa amiaza, au dat publicitatii un comunicat comun in care someaza tarile UE sa accepte cotele de refugiati stabilite de organismele UE.

“Am vorbit dimineață cu președintele francez, iar poziția franco-germană pe care o vom transmite instituțiilor europene este că am căzut de acord să respectăm principiile de bază, și anume că aceia care au nevoie de protecție să o primească și că avem nevoie de cote obligatorii în interiorul Uniunii Europene pentru a ne împărți responsabilitățile — este principiul solidarității”, a declarat Angela Merkel .

Totodata ,cele doua tari anunta ca vor fi luate masuri pentru ca cei care nu primesc azil sa fie repatriati in tarile de origine.

Aceasta interventie  vine pe fondul reticentelor pe care tot mai multe tari, mai ale din Est, le au fata de preluarea acestor refugiati. Ungaria anunta ca va construi un obstacol fizic-nu precizeaza ce  anume-, ia masuri forte pentru a-i descuraja pe imigranti sa mai tranziteze tara iar Slovacia a anuntat deja ca nu va gazdui refugiati.

Mari rezerve are si Polonia, a acceptat o cota mai degraba simbolica si , in surdina, invoca refugiatii ucrainieni, deja prezenti in tara, dar si evoca posibilitatea unui exod dinspre Ucraina in cazul unei amplificari a ostilitatilor din zona.

Nu mai vorbim de Marea Britanie care a anuntat ca nu va primi niciun imigrant repartizat de UE.

Se anunta o “inclestare de forta” intre Germania si Franta ,pe de o parte, si celelalte tari care vad in acest exod o amenintare la adresa stabilitatii europene.

Daca in aceasta dimineata, presedintele UE, Donald Tusk anunta ca aceste “cote” vor cuprinde 100.000 de refugiati, acum, la Bruxelles se vorbeste de 120.000 de imigranti. Posibil ca in zilele urmatoare numarul acestora VA CRESTE.
 

Alte stiri din Externe

Ultima oră